Nära vinst för Cramling

Publicerad 12 september, 2019 av Martin Lokander

En mycket imponerande spellokal i Skolkovo.
Foto: fide.com

I en helt normal ställning gav plötsligt ex-världsmästarinnan Stefanova en centrumbonde för att få upp sitt torn till h5, men något angrepp blev det aldrig. Skulle Pia komma tillbaka från första ronden i stor stil?

Det såg nämligen väldigt lovande ut. Pia tog bonden och neutraliserade lätt Stefanovas motspelsdrömmar. Just när Pia skulle knyta ihop säcken i motståndarens tidsnöd fick Stefanova plötsligt in …d5. Stefanova höll ihop det bra och bytte de tunga pjäserna mot ett olikfärgat löparslutspel och oundviklig remi. Mycket nära för Pia.

Det blev faktiskt endast ett parti som gick till avgörande under torsdagen. Valentina Gunina tog enorma risker med ett tidigt …h5 mot Kosteniuk, och var förmodligen förlorad direkt ur öppningen. Kosteniuk spelade dock inte tillräckligt kraftfullt vilket lät Gunina konsolidera och ta över partiet. Med den vinsten är Gunina i ensam ledning på 2 vinster. Intressant är att endast ett parti (Gunina i rond 1) är det enda partiet vit har vunnit i turneringen, samtidigt som svart har vunnit 3 partier.

Utöver Gunina och Cramling var Kateryna Lagno den som var närmast att få till en vinst. Inledningen av partiet spelades exemplariskt, men hon hittade dessvärre inte rätt när det kom till att fullfölja angreppet och Kashlinskaya undkom med remi.

Tredje ronden spelas klockan 14 under fredagen, och då spelar Cramling svart mot Elisabeth Paehtz som inlett med två remier. Intressant är att Paehtz för ett år sedan vann Pia Cramling Invitational i Stockholm före just Pia själv. Partierna går att följa här