Jobbig start för Cramling i Skolkovo

Publicerad 11 september, 2019 av Martin Lokander

Det blev ingen pangstart för Pia Cramling i GP-serien för kvinnor. I första ronden spelade Pia med de vita pjäserna mot ingen annan än den regerande världsmästarinnan Ju Wenjun, som även är topprankad i eventet.

Pia valde, något överraskande, att spela Trompowsky mot sin välförberedde motståndare. Wenjun gick för en av de erkänt solida varianterna som ofta praktiseras på elitnivå. Tidigt uppstod ett slutspel där vit har en akademiskt bättre bondestruktur, men svart har löparparet. Wenjun spelade exemplariskt och bytte av alla tunga pjäser för att minimera nackdelarna av bondestrukturen och började sedan ta terräng. Ställningen blev dock inte riktigt allvarlig förrän Pia valde att byta bort svarts dubbelbonde. Med starkt bondecentrum och löparpar använde Wenjun utmärkt teknik och vann först en bonde och sedan en andra och när Pia behövde offra pjäs för att stoppa en av fribönderna var partiet över.
En tuff inledning för Pia, som dock spelar vit imorgon med mot GM Antoaneta Stefanova.

Ju Wenjuns främsta utmanare, åtminstone sett till rating, är hennes kommande VM-utmanare Aleksandra Goryachkina. 21-åringen från Ryssland är nu trea i världen efter just Wenjun och Hou Yifan och har haft ett fantastiskt år. Även Goryachkina startade starkt med en vinst med de svarta pjäserna mot just Stefanova. Det var dock inget klockrent parti. Stefanova var förlorad så tidigt som drag 7 som vit (!), men Goryachkina gick fel och var plötsligt förlorad själv innan partiet vände än en gång.

Den tredje vinnaren är Valentina Gunina, som lyckades bryta igenom på kungsflygeln efter tveksamt försvar från Alina Kashlinskaya.

Andra ronden spelas klockan 14 under torsdagen, och då spelar Cramling vit mot tidigare världsmästarinnan Antoaneta Stefanova. Partierna går att följa här