En turnering att glömma för Pia

Publicerad 17 september, 2019 av Martin Lokander

Goryachkina är Ju Wenjuns nästa hot, både i Skolkovo och VM. Foto: Fide.com

Det kommer inte att bli en topplacering för Pia Cramling. Mot Humpy Koneru spelade Pia Benoni i förhand, men valde en tveksam plan i öppningen. Koneru tog smidigt över initiativet och spelade ett väldigt bra och välspelat parti där Pia tidigt fick lida. Till slut blev bönderna för svaga och Koneru fick en välförtjänt poäng. Pia, som nu ligger sist på 1,5 poäng, kommer göra sitt bästa för att glömma denna turnering.

Samtidigt visar Ju Wenjun varför hon är världsmästarinna. Med de vita pjäserna spelade hon ut Alina Kashlinskaya i Franskt. Kashlinskayas damoffer gick inte riktigt som planerat och Ju Wenjun leder därmed turneringen ensam på 4½ poäng. Gunina, som låg i delad ledning inför ronden, hade inte turen på sin sida i denna rond. Elisabeth Paehtz vann det komplicerade parti och därmed petades Gunina nedåt i tabellen.

Istället anslöt sig Kateryna Lagno till jagargruppen genom att spela ut Stefanova i ett jämnt slutspel. I den gruppen finns Lagno, Koneru men även VM-utmanaren Aleksandra Goryachkina som briljerade i det komplicerade mittspelet mot Dronavalli Harika.

Notera att det under tisdagen är fridag. Sjunde ronden spelas klockan 14 under onsdagen, och då spelar Cramling svart mot Dronavalli Harika. Partierna går att följa här