Cramling nära att fälla ledaren

Publicerad 14 september, 2019 av Martin Lokander

Ledaren Valentina Gunina var mycket illa ute mot Pia Cramling. Foto: Fide.com

[LIVE] 14.00: FIDE Grand Prix damer, rond 4

Efter endast 15 drag mot ledaren Valentina Gunina var tornet på h1 borta och springaren fångad i hörnet. Tio drag senare hade vits kung vandrat iväg och hämtat upp springaren och vit hade helt enkelt löpare+springare mot torn och en vunnen ställning. Skulle Pia ansluta till ledargruppen genom att slå Gunina?

Tyvärr blev det inte så till slut. Pia fick upp en helt klart vunnen ställning, men en som är frustrerande då det inte är helt klart hur man kommer vidare. Pia väntade rutinerat med att göra något drastiskt tills tidskontrollen var avklarad, men när Pia tog sig ner i slutspelet fick svart plötsligt motspel med en fribonde på c4. Pias ställning var fortfarande klart bättre när hon tog remi i slutställningen, men den var helt klart komplicerad och Pia hade förmodligen känslan av att hon tappat kontrollen jämfört med tidigare.

Istället anslöt världsmästarinnan till Gunina i ledningen genom att besegra Marie Sebag. Wenjuns springarpar bröt sönder hela svarts ställning och resulterade i en kvalitetsvinst redan efter 20 drag. En mycket övertygande seger av Wenjun. Någon som tog sig tillbaka efter en jobbig inledning var Alina Kashlinskaya. Harika Dronavalli tog risker med Moderna försvaret och Kashlinskaya spelade ett mycket fint strategiskt parti där hon utnyttjade den öppna h-linjen fullt ut.

Femte ronden spelas klockan 14 under söndagen, och då spelar Cramling svart mot Kateryna Lagno. Partierna går att följa här