Äntligen vinst för Pia!

Publicerad 19 september, 2019 av Martin Lokander

Marie Sebag fick se sig besegrad av Pia Cramling. Foto: Fide.com

Äntligen blev det en vinst för Pia! Och det var inte vilken vinst som helst, hon lyckades spela ut sin motståndare från början till slut. Offret, fransyskan Marie Sebag, ansluter då Pia längst ned i tabellen tillammans med Antoaneta Stefanova och Alina Kashlinskaya. Pias vinst kommenteras nedan.

Det är två spelare som sticker ut i Skolkovo, och de båda imponerar stort. Ju Wenjun gör sitt yttersta för att rycka i täten. Idag var det den tidigare världsmästarinnan Alexandra Kosteniuk som gick in i ett tornslutspel och blev utspelad. Det bör ha varit remi vid korrekt spel, men Wenjun visade varför det inte var lätt för svart att försvara.

Innebar vinsten att Wenjun rycker ifrån? Nej, för Humpy Koneru följer henne hack i häl. Koneru använde sig av Ryskt och utjämnade ur öppningen utan problem mot Elisabeth Paehtz. Paehtz begick ett positionellt fel när hon försökte byta ner till remi, och Koneru utnyttjade det exemplariskt.

Med det resultatet är Ju Wenjun fortsatt i topp på 6½ poäng, en halvpoäng före Humpy Koneru. Nionde ronden spelas klockan 14 under fredagen, och då spelar Cramling svart mot Alina Kashlinskaya som också haft en tuff turnering. En bra möjlighet för Pia att avancera i resultatlistan. Partierna går att följa här