Pia Cramling med i FIDE Grand Prix: “En extra chans”

Publicerad 31 juli, 2019 av Ingemar Falk

Pia Cramling är i kamp med världseliten igen. Hon är uttagen till damernas Grand Prix-serie. Här en bild från blixt-VM för ett par år sedan. Foto: FIDE

Pia Cramling, Wasa SK, är med bland de 16 spelarna i FIDE:s Grand Prix-serie för damer. En lista som världsschackförbundet FIDE släppte alldeles nyligen.

– Jag är jätteglad. Det känns som att jag fått en extra chans, säger Pia Cramling i en intervju med schack.se:

De två bästa i Grand Prix-serien tar en plats i kandidatturneringen som ska utse en VM-utmanare till Ju Wenjun. Pia Cramling kommer att möta stenhårt motstånd.

Listan av spelare innehåller hela damvärldseliten förutom Hou Yifan. Bland spelarna märks indiskan Humpy Koneru (2558) som gör en högintressant come back efter en tids frånvaro.

Här är alla spelarna. Plustecknet vid namnet visar vilka av de fyra turneringarna spelaren finns representerad. Alla spelarna gör med andra ord tre av fyra GP-turneringar.

Startlistan i damernas Grand Prix-serie. Foto: FIDE.com

Pia Cramling är med i de tre första turneringarna. Det blir en tuff höst att vänta – förutom GP stundar ju Svenskt Grand Prix, Isle of Man och lag-EM bland annat.

– Det gäller att hålla energin hela vägen, säger Pia Cramling.

Just orken blir en nyckelfaktor för Wasaspelaren. Pia Cramling, 56, är till exempel 35 år äldre än en av GP-favoriterna Aleksandra Gorjatjkina, Ryssland. Men det som väger upp är förstås rutinen. Det har Pia Cramling massor av.

Vad är de största fördelarna du känner att du har i FIDE Grand Prix jämfört med de andra spelarna?
– Det är ju förstås rutinen. Jag har spelat så många fler partier än alla andra, säger Pia Cramling som gjorde landslagsdebut redan 1978 i schack-OS i Buenos Aires.

Vad är ditt mål?
– Jag sätter inte upp mål sådär. Jag kan inte tänka på resultatet utan i stället fokusera på att spela så bra schack som möjligt. Det gäller att hitta hårdheten och orka. Varje Grand Prix-turnering består av elva ronder.

Pia Cramling var senast med i FIDE Grand Prix för tre år sedan, resultatet den gången blev en besvikelse för Pia Cramling. Sedan dess har ratingtalet sjunkit under 2500, och någonstans fanns känslan att det skulle bli svårt att få återvända till den fina Grand Prix-scenen.

– En av Grand Prix-turneringarna avgörs i Monaco, vars klubb jag representerar, och snacket började gå att skicka en spelare från laget till den GP-turneringen.

– Det jag hoppades på att jag kanske, kanske skulle få göra ett litet gästinspel i Monacos GP. Men så kom beskedet – att jag skulle få vara med i hela Grand Prix-serien. Det var så överraskande, och jag blev jätteglad. Jag kände att jag fått en extra chans.

FIDE-kontraktet kom precis i slutdelen av SM i somras. Så förståeligt var det många känslor som bubblade i Pia Cramling sista SM-helgen.

Hur kommer ditt upplägg att se ut under Grand Prix-turneringarna. Kommer din make Juan Bellón åka med och coacha?
– Huvudupplägget blir att Juan stannar kvar i Sverige. Vi kommer att preparera tillsammans online mellan ronderna. Juans hjälp blir förstås jätteviktig – jag behöver koncentrera mig på att känna mig avslappnad under turneringarna.