JUST NU: Pia Cramling vann rond 7 – så avgörs totala GP

Publicerad 1 juni, 2019 av Ingemar Falk

Alla fakta inför sista ronden i Deltalift Open med tre av huvudfigurerna Pia Cramling, Baadur Jobava (Pias motståndare i sista ronden) och totala GP-ledaren Pontus Sjödahl. Notera att poängsumman i spelarnas fem bästa turneringar räknas, och att det återstår en rond i Deltalift Open, förkortat Del i tabellen. Foto: Lars OA Hedlund

LIVE, Follow Chess, 15.00 [Deltalift Open, sista ronden]

LIVE, officiella sidan, 15.00: [Deltalift Open, sista ronden]

[Lottning & resultat, Deltalift Open] [Lottning & resultat, Harplinge Mini Open] [Lars OA Hedlunds bilder]

Det är nästan så att man behöver nypa sig i armen. Men Pia Cramling vann på lördagsförmiddagen sitt sjunde raka parti i Deltalift Open, och står på full pott inför sista ronden klockan 15.00 mot Baadur Jobava, Georgien, vilket gör slutkampen i totala GP vidöppen:

I totala GP är det nu så raffinerat att om Pia Cramling besegrar Jobava – då blir hon GP-segrare. Men Pontus Sjödahl kan också nå maximala 33,5 poäng om han i sin tur besegrar Jonny Hector, och därmed får 6,5 poäng vilket är en halv poäng bättre än hans nuvarande femteresultat i Cellavision. Fem av de åtta bästa deltävlingarna räknas nämligen i totala sammandraget.

Kortfattat:
1) Vinner både Pia Cramling och Pontus Sjödahl i sista ronden, och hamnar på 33,5 poäng har Cramling bättre kvalitetspoäng tack vare att det då blir 8 poäng för henne i Deltalift Open. Cramling mästare!

2) Spelar både Pia Cramling och Pontus Sjödahl remi blir det delad seger i totala GP eftersom båda spelat sex turneringar i GP och fått exakt samma poängsumma i olika deltävlingarna: 7,5 p, 6,5 p, 6,5 p, 6,5 p, 6,0 p och 6,0 p. Delad seger!

3) Spelar Pia Cramling remi och Pontus Sjödahl förlorar får båda samma poängsumma, men Pia får bättre kvalitetspoäng, då Pontus resultat i Deltalift Open “Bara” blir 5,5 poäng. Cramling mästare!

4) Om Pia Cramling förlorar. Ja, då spelar det ingen roll hur det går för Pontus Sjödahl i sista partiet. Då är han ohotad totalsegrare. Sjödahl mästare!

5) Pia Cramling spelar remi och Pontus Sjödahl vinner – ja, då blir Sjödahl mästare med totala poängsumman 33,5 mot 33,0 poäng. Sjödahl mästare.

LÄS MER: [Reglerna i Svenskt Grand Prix.]

I kampen om medaljplatserna i totala GP får Hector dessutom se upp med Jung Min Seo som med en seger i sista ronden blir en topp 3-aspirant

Partierna Baadur Jobava–Pia Cramling, Lindberg–Jung Min Seo och Jonny Hector–Pontus Sjödahl kommer att avgöra allt. Du följer all action här.

LÄS MER: [Ställningen i Svenskt Grand Prix] [Ställningen i Lilla Grand Prix]