Carlsens chanser lever – tuffare för Pia Cramling

Publicerad 27 december, 2018 av Ingemar Falk

Ju Wenjun leder damernas VM i snabbschack. I bakgrunden en annan världsmästare – Magnus Carlsen. Foto: FIDE.

[LIVE] Kl 13.00: Följ Pia Cramling i damernas VM i snabbschack.
[LIVE] Kl 13.00: Följ VM i snabbschack i öppna klassen.

IM Martin Lokander rapporterar från andra dagen i VM i snabbschack:

Andra dagen av Snabbschacks-VM bjöd inte på riktigt lika många skrällar, vilket är naturligt när fältet börjat dela upp sig efter de inledande ronderna är avklarade. Det dyker ändå upp ett och annat uppseendeväckande resultat.

Ett exempel på detta var när ukrainaren Alexander Zubov lyckades besegra Magnus Carlsen i dagens andra rond.

Magnus Carlsen före en av VM-ronderna. Foto: FIDE

Partiet såg länge jämnt ut efter ett tidigt dambyte och en symmetrisk bondestruktur, men efter cirka 40 drag lyckades till slut Zubov spela till sig en viktig bonde i centrum – och senare vann han partiet tack vare sin aktiva kung i slutspelet. Ett imponerande parti av ukrainaren, och man kunde nästan tro att det var Magnus som satt med de vita pjäserna.

Detta var såklart ingen höjdare för världsmästaren, men i övrigt gick det vägen för honom. I partiet mot armeniska Melkumyan såg länge illa ut, men Carlsen lyckades mirakulöst vända ett tillsynes helt förlorat slutspel. Han avslutade dagen på 4 av 5, och sitter därmed på 7 poäng och är nu bara en halv poäng bakom täten. En tät som för övrigt består av hela 7 (!) spelare, så vi har ingen som riktigt lyckats slita sig loss ännu. På grund av sin dåliga kvalitetspoäng måste Magnus se till att segla förbi de andra spelarna på poäng för att ha chans på guldet. Den sista dagen förväntas alltså bli väldigt spännande.

Gårdagens stora överraskning var som nämnt den 15-årige stormästaren Alireza Firouzja från Iran. Han öppnade tyvärr dagen med förlust mot Andreikin, men kom tillbaka starkt genom att slå den spanska stormästaren Anton Guijarro samt remier mot stora namn som Kamsky och Anand. Tyvärr avslutades dagen med förlust mot ryska Dubov efter att tidigt hamnat under press med vit, och han står nu på 6,5 poäng.

För våra svenska representanter var det ingen jättebra dag.

Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

Första partiet för Pia Cramling slutade remi mot sin klart lägre rankade motståndare. I andra partiet kom hon mycket bra i ett kungsindiskt parti, men i ett kritiskt läge så hängde det plötsligt en pjäs och partiet vände snabbt i svarts favör. På de två avslutande ronderna tog Pia 1,5 poäng och har även hon ett läge där hon kan slå tillbaka underifrån i de avslutande ronderna. Med sina 5 poäng av 8 är hon just nu två poäng bakom ledande Ju Wenjun som leder ensam med en halv poäng tillgodo.

Pontus Carlsson lyckades till slut ta sig ur det vi ofta kallar för “hissen” (att man pendlar mellan starka och svaga motståndare i en schackturnering). Brytningen av detta mönster kom med vinsten mot den israeliska stormästaren Ilya Smirin, som är ett känt namn i Rilton-sammanhang.

Pontus avslutade dagen med en till remi mot en stark stormästare och har efter två dagar 4 av 10 poäng. Vi hoppas att han kan komma underifrån imorgon och avsluta turneringen starkt. I morgondagens första parti ställs han mot Timur Gareyev, som framförallt är känd som en mycket stark blindschackspelare – och har haft ett sånt event i Stockholm för drygt två år sedan.