Wijk aan Zee: En schackfest med långa anor

Publicerad 24 januari, 2017 av Sverrir Thór

Från Wijk aan Zee där turneringen har spelats sedan 1968. Foto: Turneringshemsidan.
När kung Bore tar makten i semesterorten Wijk aan Zee spelar man schack och har gjort sedan 1968. Foto: Turneringshemsidan.

Euwe, Botvinnik, Tal, Petrosjan, Spassky, Karpov, Kasparov, Kramnik, Anand, Topalov, Carlsen. Listan på de världsmästare som vunnit den klassiska schackturneringen som sedan 1968 spelas på holländska semesterorten Wijk aan Zee är lång. Det är så klart dock inte bara världsmästare som vunnit turneringen och tittar man i vinnarlistan hittar man många av schackhistoriens största namn, eller vad sägs om Tartakower, Korchnoi, Portisch, Nunn, Short, Tajmanov, Geller, Larsen, Ólafsson, Timman, Beliavsky, Karjakin, Aronian och många till.

Årets upplaga är den 79:e i ordningen och turneringens historia sträcker sig med andra ord hela vägen tillbaka till 1938 då holländska ståljätten Hoogovens bestämde sig för att sponsra en fyramannaturnering där endast inhemska spelare fick spela. Sedan dess har turneringen endast utgått en enda gång, år 1945 då Europa hade annat att tänka på än schack. Nederländerna har en stolt tradition som turneringsarrangör och samma år som Hoogovens instiftade sin turnering arrangerade radiobolaget AVRO en av tidernas starkaste schackturneringar på olika håll i landet.

Vidare arrangerades den första starka internationella turneringen efter andra världskriget i Groningen 1946 och samma år blev

Ulf Andersson är en av två svenska vinnare i Wijk aan Zee och Beverwijk. Foto: Lars OA Hedlund
Ulf Andersson är en av två svenska vinnare i Wijk aan Zee och Beverwijk. Foto: Lars OA Hedlund

Hoogovens för första gången en internationell turnering då svensken Gösta Stoltz och belgaren Alberic O‘Kelly de Galway bjöds in för att möta åtta holländska spelare. Det blev dock ingen svensk seger den gången då O‘Kelly de Galway vann, en halv poäng före Stoltz, men tio år senare kom den första av två svenska turneringssegrar i Hoogoven när Gideon Ståhlberg vann turneringen i hård konkurrens med tysken som blev argentinare, Hermann Pilnik. På den tiden spelades turneringen i Wijk aan Zees grannstad, Beverwijk, och där spelade man från 1938 till 1967 men sedan 1968 har turneringen spelats i Wijk aan Zee.

Den andra svenska segern kom 1983 då Ulf Andersson vann turneringen före Zoltan Ribli och Vlastimil Hort.

Sista gången turneringen hette Hoogovens var 1999 och då vann ingen mindre än Garry Kasparov och året efter bytte turneringen namn till Corus. Dock inte på grund av att man bytte sponsor utan för att Hoogovens och British Steel gick ihop och bildade Corus Group. Det nuvarande namnet, Tata Steel Chess, tillkom sedan 2011 sedan indiska ståljätten Tata Steel hade köpt upp Corus Group. Den affären ägde visserligen rum 2007 men det var först 2011 som Corus försvann ur turneringens namn.

Världsmästaren Magnus Carlsen har vunnit fem gånger i Wijk aan Zee och är tillsammans med VIshy Anand den meste vinnaren i turneringens historia. Foto: Turneringshemsidan.
Världsmästaren Magnus Carlsen har vunnit fem gånger i Wijk aan Zee och är tillsammans med VIshy Anand den meste vinnaren i turneringens historia. Foto: Turneringshemsidan.

Årets upplaga är som sagt den 79:e i ordningen och samtliga upplagor har sponsrats av det bolag som idag heter Tata Steel Europe. Ett föredömligt och imponerande engagemang som utan tvekan har berikat schackvärlden.

Turneringshemsidan