Rilton Cup dag 6: Tiger i Spasskys anda

Publicerad 2 januari, 2017 av Sverrir Thór

GM Tiger Hillarps angrepp var oerhört vackert. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Tiger Hillarps angrepp var oerhört vackert. Foto: Lars OA Hedlund.

Tiger Hillarp Persson stod för rondens och kanske turneringens parti i sjätte ronden av Rilton Cup. Hans angreppsspel mot tysken IM Florian Grafl var oerhört vackert och värdigt ett skönhetspris i vilken turnering som helst, mest påminde det om den legendariske ex-världsmästaren Boris Spassky. Tiger offrade först en pjäs och sedan en kvalitet för att ta sig igenom tyskens franska försvarsmur och tysken hade absolut inget att sätta emot. Han missade det enligt motorerna bästa försvaret men det var ett långsökt försvar och tar ändå inte något från svenskens prestation då man måste spela i enlighet med vad motståndaren spelar. Ett fantastiskt parti som är mycket väl värt en titt.

I övrigt möttes de två ledande spelarna i sjätte ronden, indiern Swapnil Dhopade och amerikanen Gata Kamsky och just när Kamsky till slut verkade ha dyrkat upp indierns ställning fick han till synes lite för bråttom och gav bort initiativet. Remi blev utfallet och då en rad partier avgjordes på borden strax under toppen innebär det att nu är hela sex spelare i delad ledning med 5 poäng på de sex ronderna. En av dem är svenskhoppet Erik Blomqvist som spelade ut den högre rankade ukrainaren Martin Kravtsiv i endast 25 drag.

Närmaste svenskar i tabellen är sedan Tiger Hillarp och Ralf Åkesson som båda har tagit 4 poäng och efter dem kommer bland andra Rauan Sagit och Hans Tikkanen som spelade inbördes remi i sjätte ronden.

Sjunde ronden spelas imorgon klockan 15 och då möts Kamsky och Sergey Volkov samt Blomqvist och indiern Krishnan Sasikiran. Det blir även ett svenskmöte i toppen där Åkesson och Hillarp möts.

Turneringshemsidan