Nils Grandelius jagar en plats i världeliten i Wijk aan Zee

Publicerad 11 januari, 2017 av Niklas Sidmar

Världsmästaren Magnus Carlsen är affischnamnet i Wijk aan Zee. Sveriges hopp är Nils Grandelius. På frågan om de kommer att samarbeta under turneringen i Wijk aan Zee blir Grandelius hemlighetsfull. Foto: Fiona Steil-Antoni
Världsmästaren Magnus Carlsen är affischnamnet i Wijk aan Zee. Sveriges hopp är Nils Grandelius. På frågan om de kommer att samarbeta under turneringen i Wijk aan Zee blir Grandelius hemlighetsfull.
Foto: Fiona Steil-Antoni

På lördag startar Tata Steel Chess  i klassiska Wijk aan Zee. Nils Grandelius åker dit med hoppet att vinna Challenger-gruppen och kvala in till den riktiga världseliten i Master-turneringen. – Det vore naturligtvis en jättechans att få spela ännu en så hård tävling mot det motståndet, säger Nils Grandelius. Norske världsmästaren Magnus Carlsen är förstås affischnamnet i Wijk aan Zee och på frågan om Grandelius kommer att samarbeta med honom likt under VM-matchen blir svensken mer hemlighetsfull. Däremot är det inte otroligt att de två möts – på fotbollsplanen.

Vad är din målsättning i Tata Steel Chess, förutom att spela bra schack?
– I Challenger-gruppen handlar ju allt om att kvalificera sig till A-gruppen. Det övergripande målet generellt är ju alltid att bli bättre och lära mig saker, men det specifika resultatmässiga målet i Wijk aan Zee kan ju inte vara något annat än att vinna gruppen!
Du har spelat i Wijk aan Zee tidigare. Vilka lärdomar fick du då, och som kan hjälpa dig nu?
– Att tävlingen är väldigt lång. Det gäller att samla krafter, och hela tiden blicka framåt och gå vidare. Man kommer ha bra och dåliga dagar där, och det viktiga är att de dåliga dagarna glöms fort. Något jag kanske inte var 100 procent på topp i under Blixt- och Snabb-VM.
Hur mycket skulle det betyda för dig att kvala in till A-gruppen Tata Steel Chess Masters?
– Det vore naturligtvis en jättechans att få spela ännu en så hård tävling mot det motståndet. Jag provade ju i Norway Chess och med de lärdomar jag dragit därifrån hade det varit extremt intressant att få prova något liknande igen.
Har du förberett några speciella överraskningar inför turneringen?
– Inte direkt; ju färre partier är och ju kortare betänketid man har desto viktigare är det med överraskningar. På tretton ronder handlar det mer om att vara generellt välförberedd och ha en grundläggande stabilitet. Och det tror jag att jag fått mer och mer av den sista perioden.
Magnus Carlsen spelar i högsta gruppen i Wijk aan Zee. Har ni haft kontakt efter VM? Kommer ni att samarbeta i analyser och prepp?
– Det väljer jag att inte uttala mig om.
Men kommer du att spela i den traditionella fotbollsmatchen med Magnus Carlsen under Tata Steel?
– Fotbollen låter kul, men vi får se. Det är en bra bit in i tävlingen så man får se hur man mår och känner där och då…

Nils Grandelius har 2646 i ELO, och han har fyra spelare före sig på rankinglistan i Challenger-gruppen. Här följer kvartetten med Nils Grandelius kommentarer.
Markus Ragger, Österrike (2694):
”En normalt väldigt välförberedd och gillar ‘korrekt’ schack. En typisk ’tung’ spelare.”
Ilia Smirin, Israel (2674) och Gawain Jones, England (2663)
”Båda är mer praktiker som är fantastiskt farliga med initiativet men kanske inte alltid jobbat så hårt och därför är mer ojämna”.
Jeffery Xiong, 17 i år, USA (2660)
”Honom känner jag för dåligt för att uttala mig om; jag har faktiskt aldrig sett honom spela live”.