Gibraltar: Remi för svenska stormästarna – Cramling möter Kovalenko i rond 3

Publicerad 25 januari, 2017 av Sverrir Thór

Pia Cramling höll franske superstormästaren stången. Foto: Lars OA Hedlund
Pia Cramling höll franske superstormästaren stången. Foto: Lars OA Hedlund

GM Pia Cramling mötte i andra ronden av Tradewise-turneringen i Gibraltar tufft motstånd i form av sin franske stormästarkollega Laurent Fressinet. Fressinet är en av de starkaste franska spelarna, i konkurrens med Maxime Vachier-Lagrave och Etienne Bacrot och var för ett par år sedan uppe och nosade på ratingnivåer över 2700. Det hade han dock ingen större nytta av idag då svenskan spelade rutinerat och höll ihop sin ställning bra och trots en merbonde i slutspelet såg Fressinet aldrig ut att kunna vinna. Det kunde han till slut inte heller och de två spelarna enades om remi. Starkt spel av Pia Cramling som har haft det kämpigt vid schackbrädet den senaste tiden.

Även Sverigemästaren GM Erik Blomqvist spelade remi i andra ronden, mot en spansk FM. Blomqvist offrade kvalitet och fick en aktiv ställning men fick trots det nog inte riktigt lika mycket kompensation som han hade tänkt sig. Till slut mynnade partiet ut i ett remiaktigt slutspel där svensken mot slutet hade två bönder och springare mot spanjorens torn men Blomqvists pjäser var dåligt koordinerade och när den ena bonden hade fallit offer för tornet kunde spanjoren offra tornet mot den andra bonden och enkelt hålla remin.

Båda de svenska stormästarna har därmed 1½ poäng på de två ronderna och får i tredje ronden motstånd av ungefär samma kaliber som i andra ronden. Cramling möter lettländaren GM Igor Kovalenko och Blomqvist får ta sig an belgaren IM Stefan Docx. För övriga svenskar gick det inget vidare bra i andra ronden förutom Peter Carlsten som vann en bra seger över FM Eric De Haan från Nederländerna.

Det blev för övrig en hel del oväntade resultat i andra ronden. Exempelvis spelade både Fabiano Caruana och Vachier-Lagrave remi mot lägre rankade spelare och japanen IM Ori Kobo stod för en jätteskräll när han slog storstjärnan Vassily Ivanchuk. Dessutom spelade IM Johan Salomon från Norge remi mot Peter Svidler.

Tredje ronden spelas imorgon klockan 15 och både Blomqvist och Cramling spelar båda på livebräden.

Turneringshemsidan