Rilton Cup dag 3: Tiger höll Kamsky stången

Publicerad 29 december, 2016 av Sverrir Thór

GM Tiger Hillarp höll tätt mot GM Gata Kamsky. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Tiger Hillarp höll tätt mot GM Gata Kamsky. Foto: Lars OA Hedlund.

De två högst rankade spelarna i årets upplaga av Rilton Cup fick båda nöja sig med remi i turneringens tredje rond som spelades idag. Den mer kända av de två, amerikanen Gata Kamsky, fick återigen svenskt motstånd, denna gång i form av GM Tiger Hillarp Persson. Kamsky som har gjort sig känd för att gilla ställningar med små fördelar där han sakta men säkert kan krama livet ur motståndaren försökte vad han kunde men den rutinerade svensken höll emot bra och till slut fick Kamsky erkänna att han inte kunde vinna denna gång och remi blev slutsatsen. Bra kämpat av Tiger Hillarp.

Även Krishnan Sasikirian fick hårt motstånd, av en av de unga spelare som kommit att bli ett av turneringens affischnamn, 13-årige IM Awonder Liang från USA. Liang som utan tvekan går en lysande framtid till mötes blev som 12-åring USA:s yngsta IM någonsin och det säger en hel del om hans talang med tanke på det antal underbarn i schack som landet på andra sidan Atlanten verkar producera på löpande band. Det blev remi i det partiet och som följd av det är ingen av turneringens två högst rankade bland de fyra som tagit full pott i de inledande tre ronderna. Det är däremot Ivan Sokolov och amerikanen, det finns ett antal sådana som deltar, IM Justin Sarkar som slog det på förhand kanske största svenskhoppet, GM Erik Blomqvist. Totalt deltar för övrigt nio amerikaner i Rilton Cup.

I och med remin mot Kamsky är Tiger Hillarp fortfarande med i toppstriden, om man kan prata om en sådan efter blott tre ronder. Han har tagit 2½ poäng och det har även GM Hans Tikkanen och FM Oskar von Bahr gjort efter att de spelat remi i sitt inbördes parti. Von Bahr kommer i fjärde ronden att möta tidigare Rilton-vinnaren Sergey Ivanov från Ryssland (som vann turneringen 1999/2000), och det blir hans tredje stormästare i rad. IM Ari Ziegler, som hittills vunnit över två niondelar av den amerikanska truppen, stötte i tredje ronden på patrull i form av en indisk stormästare vid namn Swapnil Dhopade.

Det har varit gott om skrällar i de två inledande ronderna av Rilton Cup och utbudet av den varan var rätt stort även i tredje ronden, även om skrällarnas magnitud så klart avtar allt eftersom turneringen går. Justin Sarkars vinst över Erik Blomqvist kan definitivt ses som en skräll, kanske inte så stor, och det kan så klart även remin mellan Tikkanen och von Bahr göra. Likaså IM Axel Ornsteins remi mot en av förhandsfavoriterna GM Matthias Blübaum från Tyskland.

Baldur Teodor Petersson. Foto: Lars OA Hedlund.
Baldur Teodor Petersson. Foto: Lars OA Hedlund.

Bland de svenska juniorerna fortsätter Hampus Sörensen göra bra ifrån sig, och i tredje ronden gjorde han sin tredje remi mot en betydligt högre rankad spelare och Baldur Teodor Petersson följde upp den fina remin mot FM Ivan Babikov med en vinst över FM Anders Hobber. Deras framfart blir spännande att följa i fortsättningen av turneringen.

Rond fyra spelas imorgon klockan 15 och då möts bland andra Ivan Sokolov och FM Pablo Cruz från Spanien samt Hans Tikkanen och Gata Kamsky. Det blir Kamskys tredje svenske motståndare i rad.

Turneringshemsidan