VM-matchen: Händelselöst även i andra partiet

Publicerad 13 november, 2016 av Sverrir Thór

fidewcEn världsmästartitel är det som står på spel i New York och det märks på spelet i matchen mellan Magnus Carlsen och Sergey Karjakin. Liksom i det första partiet valde man försiktighet framför risktagande i andra partiet och liksom i första partiet kunde svart snabbt neutralisera vits initiala initiativ.

Carlsen som vanligtvis spelar Berlin-försvaret mot spanskt valde denna gång att överraska med det mer vanliga 3. – a6 och istället för de mer vassa och komplicerade varianterna valde Karjakin den slutna varianten. Ett klokt val kanske med tanke på att Carlsen eventuellt lurpassade på någon nyhet i Marshall-gambiten, man är ju trots allt på Marshalls hemmaplan i New York.

Ingen av spelarna sökte några vidare komplikationer och till slut mynnade partiet ut i ett dött slutspel och när det stod klart att dragupprepning väntade enades de två mästarna om remi. Partiet återfinns kommenterat i partivisaren.

Nu väntar den första vilodagen och spelet fortsätter på måndagen. Inte helt oväntat kanske har de två spelarna använt de två första partierna för att känna på varandra men frågan är egentligen om det har givit något. Det får vi kanske se i tredje partiet på måndag.

VM-matchens hemsida

Ställningen i matchen:

Carlsen 1
Karjakin 1