Ingemar Falk om VM-matchens inledning

Publicerad 13 november, 2016 av Sverrir Thór

Det är vilodag i VM-matchen och nästa parti spelas imorgon klockan 20. Under vilodagarna ber schack.se någon känd schackpersonlighet eller någon känd person med stort schackintresse att ge sina synpunkter på hur matchen varit hittills. Samtliga får svara på de tre frågorna nedan, i fet stil.

Ingemar Falk.
Ingemar Falk.

Först ut är Rilton Cup-generalen Ingemar Falk från Stockholms SS.

Lever spelarna (och matchen) upp till dina förväntningar än så länge?
Det tycker jag. Sergey Karjakin och Magnus Carlsen var de unga genierna som hyllades för 10-15 år sedan, och nu slåss de om världsmästartiteln. En logisk utveckling! De två första partierna visar att båda känner stor respekt för varandra. Det är ett intressant psykologiskt spel att följa.

Inför matchen fick man nästan vibbar av Fischer-Spasskij 1972. Att schacket efter USA-valet återigen hamnat i en politisk gryta. Ett möte i New York mellan Magnus Carlsen, vars hemland Norge har Natochefen Jens Stoltenberg, och ryssen Sergey Karjakin som upprepade gånger uttryckt sitt stöd för Vladimir Putin.

Hittills har dessa ingredienser bara kokats ihop till en lustifikaton när Carlsen valde Trompovsky (eller ska vi säga Trumpovsky) i starten av första partiet. I princip är jag helt emot att blanda sport och politik och jag hoppas att publiken kommer att uppskatta den rättvisa segraren utifrån schacket, och inte utifrån nation och politiska ställningstaganden.

Vad tycker du om själva arrangemanget, utifrån vad du kan se här ifrån Sverige?
Utifrån TV-bilderna verkar det vara roligast att vara VIP! Dricka gratis drinkar och spana in Hollywoodpatzers på terrassen. Annars är det ju fantastiskt att evenemanget samlar så mycket publik på plats. Jag hoppas att intresset håller i sig.

Omgivningarna ser perfekta ut, det enda jag kan invända mot är färgsättningen. De mörka bakgrundsväggarna och spelarna i mörka kostymer gör att det faktiskt känns dystert att se in i glasburen. Kanske speglar det sig också i spelet hittills… Hur som helst; Det hade varit läckrare med stora bilder på Manhattan skyline som bakgrund. Eller i alla fall en ljus bakgrund så att kontrasterna blir bättre.

Jag har också följt norska de TV-sändningarna noga. NRK 2 hade en kvarts försnack om vilket första drag Magnus Carlsen skulle göra i VM-matchen, och så missar de starten! Ingen rolig början. Jag tycker annars om NRK:s koncept att ta in gäster från schackklubbar. Det märks att norrmännen blivit mer schackkunniga under Carlsenfebern, och sändningarna går mer och mer ifrån nybörjarstadiet.

Mitt val är Verdens Gang TV, där stormästarna Jon Ludvig Hammer och Simen Agdestein håller hov tillsammans med programledare och kända gäster. VGTV har liksom NRK rättigheter att visa bilder inifrån spellokalen. NRK:s och VGTV:s gemensamma framgångsrecept är humorn. Schack är kul – och det är mycket skratt och roliga historier i studion. Som när VGTV ramlade in på ämnet ”Let’s dance” som Simen Agdestein tävlat i, och alla hade roligt när han i ett TV-klipp dansade tango med en man och sedan föll genom ett hål i scengolvet.

Då säger programledaren:

”Nej, nu måste vi titta på schacket. Vad har hänt, Simen?”.
”Inte mycket”.

Analyserna i TV är inte fullt så djuplodande och visas pedagogiskt till sista draget med pilar och markerade schackrutor, i stället för att koordinater rabblas. Det räcker fint för mig, huvudsaken att schackunderhållningen i studion håller hög klass. Norrmännen tycker nog detsamma. En miljon har sett livesändningar och TV-klipp om VM-matchen hittills på VGTV, och statliga NRK har säkert flera hundra tusen tittare.

Hur tror du resten av matchen kommer att utvecklas?
Jag tror på en väldigt spännande kamp fast med många remier, då en partiförlust kan bli väldigt ödesdiger i en sån här kort match. Min magkänsla säger att Sergey Karjakin vinner. Karjakin är för mig en av världens främsta öppningsteoretiker. Dessutom har han ett batteri av medhjälpare, och kommer väldigt väl förberedd. Magnus Carlsens form har vinglat i perioder de senaste två åren, och han har ibland tappat tålamodet i partier.

Magnus Carlsen är objektivt sett den bättre schackspelaren, men här blir motivationen och tålamodet avgörande. Den största motivationen besitter nog Karjakin som har allt att vinna. Dessutom har han tålmodighet och iskyla. Det visade han prov på dels i särspelet mot Peter Svidler i World Cup, dels i slutfasen av Kandidatturneringen.

Denna VM-match är helt klart Magnus Carlsens största utmaning hittills i hans fantastiska karriär.