ECCC: Vinst i första ronden för Rockaden – Cramling spelade remi

Publicerad 7 november, 2016 av Sverrir Thór

FM Jan Lundin spelade remi mot en stark ukrainsk stormästare. Foto: ECCC:s Facebooksida/Lennart Ootes.
FM Jan Lundin spelade remi mot en stark ukrainsk stormästare. Foto: ECCC:s Facebooksida/Lennart Ootes.

Europacupen för klubblag, ECCC, inleddes i serbiska staden Novi Sad på söndagen. Tävlingen samlar de flesta av världens bästa spelare och Sverige representeras av de regerande svenska mästarna SK Rockaden Stockholm.

I första ronden fick Rockaden ta sig an De Sprenger Echternach från Luxembourg och det blev en 5-1 vinst för de svenska mästarna. På första bordet förlorade den nyblivne nordiske mästaren Erik Blomqvist något överraskande mot en tysk IM vid namn Christopher Noe och följaktligen vann Rockaden på samtliga resterande fem bord. Utöver Blomqvist består laget av IM Jonas Barkhagen, IM Robert Bator, FM Erik Hedman, IM Thomas Engqvist och FM Theodor Kenneskog samt reserverna Jonas Sandbom och Lennart Örnmarker.

Sverige är även representerat i damklassen, om än individuellt, då GM Pia Cramling spelar för sin franka klubb Cercle d‘Echecs Monte-Carlo. I första ronden vann Cercle, som även innehåller systrarna Muzychuk, med 3-1 mot SS Lazio Schacchi och för Cramlings del blev det remi mot WFM Desiree Di Benedetto.

De stora skrällarna uteblev i första ronden, i alla fall sätt till matchresultaten men botaniserar man bland de enstaka partierna kan man hitta ett och ett annat glädjande resultat. Således spelade exempelvis de unge norrmannen IM Lars Oskar Hauge remi mot ryske superstormästaren Evgeny Tomashevsky och hans landsman IM Nicolai Getz spelade också remi, mot ingen mindre än Alexander Grischuk. För svensk del finns det även en mycket glädjande remi då FM Jan Lundin, som spelar för Schachfreunde Berlin spelade remi mot ukrainske stormästaren Yuriy Kryvoruchko (2702).

Turneringen är sjurondig med spel varje dag tills lördag. Spelstart klockan 15 varje dag. Schack.se kommer att rapportera dagligen från spelet och under veckan kommer vi även att publicera en intervju med Rockadens ordförande Lennart Örnmarker.

Turneringshemsidan