NM: Vinst och förlust för svenskarna – finländskt i topp

Publicerad 24 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Senast de nordiska mästerskapen i schack spelades i danska Køge 2013 var det Axel Smith som vann något oväntat. I och med segern tog han sin första GM-norm och sedan dess har det blivit ytterligare två normer och tidigare i år tilldelades Lundaspelaren GM-titeln. Därmed blev han Sveriges 24:e stormästare i schack. I NM i Sastamala i Finland är Smith på plats för att försvara sin titel och efter tre spelade ronder är han absolut med i kampen.

I tredje ronden mötte Smith den ende Olympiamästaren i startfältet, IM Einar Hjalti Jensson från Island. Jensson var en del av det isländska lag som vann U16-OS i schack 1995 och ansågs en av landets mest lovande spelare men slutade sedan för att åter ta upp schack i vuxen ålder och ganska snabbt säkra IM-titeln. I Sastamala är han lägst rankad och har haft en trög start men han är en stark spelare och kan på en bra dag slå vem som helst.

Efter ett jämnt spel i öppningen valde islänningen fel väg i ett kritiskt skede i det inledande slutspelet. Smiths torn dominerade brädet från h-filen och när Jensson släppte in Smith på andra raden hade började det gå utför. Smith kunde sedan på ett listigt sätt vinna kvalitet och hade inga problem att ro hem partiet.

Den andra svensken, Sverigemästaren Erik Blomqvist, hade inlett två turneringen med två raka vinster men mot finländaren IM Vilka Sipilä tog segersviten slut. Blomqvists kung blev överexponerad sedan han gjort en lång rockad och svensken kunde inte skydda kungen och då finns det sällan mycket att spela för. Efter 26 drag kunde Blomqvist ge upp.

Efter tre ronder leder Sipilä med 2½ poäng, en halva före de två svenskarna och dansken Martin Percivaldi.

Turneringshemsidan