OS: USA och Kina vinnare

Publicerad 13 september, 2016 av Sverrir Thór

Trots att USA var högre rankat på alla bord gav sig inte Kanada utan kamp men till slut kunde amerikanerna övermanna sina grannar från norr och slutresultatet 2½-1½ räckte till seger i turneringen trots att Ukraina vann med 3½-½ mot Slovakien. USA fick bättre partipoäng, 31½ mot 31, men framförallt fick man bättre särskiljningspoäng (partipoäng är andra särskiljning) och vann dessutom inbördes mötet de två nationerna i mellan.

På tredje plats kom Ryssland, som gjorde det man behövde och vann Italien med 3-1 men det räckte inte till då både USA och Ukraina vann sina matcher. Ryssarna fick dock både bäst särskiljningspoäng och partipoäng i turneringen men saknade två matchpoäng.

Bästa nordiska nation blev Norge som hamnade på en mycket meriterande femteplats. Inför turneringen var Norge tolfterankat.

I damklassen vann Kina finalmatchen mot Ryssland med 2½-1½ och säkrade därmed en till slut överlägsen seger i turneringen. Man fick ihop 20 matchpoäng vilket gav ett tre poängs försprång till tvåan Polen, som vann en överlägsen seger mot Ungern, och trean Ukraina som vann en nästan lika överlägsen seger över Bulgarien.

De tre senaste olympiadernas vinnare i damklassen, Ryssland, hamnade på en fjärdeplats. Bästa nordiska nation blev mycket glädjande Sverige som hamnade på en 23:e plats.

Nästa OS blir 2018 i Batumi i Georgien.

OS-hemsidan