OS-toppstriden: Bäddat för spännade slutronder

Publicerad 10 september, 2016 av Sverrir Thór

Vid starten av Ryssland-USA. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Vid starten av Ryssland-USA. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Senast Ryssland vann öppna klassen i schack-OS var i Bled 2002. Då hade man vunnit varenda OS sedan 1992 då man för första gången spelade under egen flagg. Förvisso har före detta Sovjetrepubliker vunnit alla OS sedan 1980, förutom då i Tromsö så klart, men för schacknationen Ryssland som fortfarande är schackvärldens stormakt nummer ett är det ett trauma.

I Baku ställer man upp med tidernas yngsta stormästare, VM-utmanaren Sergey Karjakin, på första bordet före legendaren Vladimir Kramnik. Lägg därtill Evgeny Tomashevsky, Ian Nepomniatchi och Alexander Grischuk och då bör det inte vara någon överraskning att Ryssland har en favoritstämpel. I synnerhet då en av de på förhand tuffaste konkurrenterna, Armenien som vunnit OS tre gånger sedan 2002, inte deltar i Azerbajdzjan på grund av grannländernas numera årtionden gamla konflikt om Nagorno Karabach.

Den tuffaste konkurrenten är istället USA som ju har tre av världens tio bästa spelare med i laget. USA:s svaghet är dock fjärde bordet man har en lite tunnare trupp än ryssarna. Inför dagens rond ledde USA tävlingen, en poäng före Ryssland och de två nationerna möttes i vad som lovade att bli en mycket spännande match, och spännande blev det. Matchen slutade 2-2 och USA är därmed fortsatt i ledning tillsammans med Ukraina och Indien som tack vare det oavgjorda resultatet fick möjligheten att komma ikapp jänkarna som dock är hästlängder före alla nationer utom Ryssland när det gäller särskiljningspoäng. Ryssland har också slagläge liksom värdnationen Azerbajdzjan och Norge som med världsmästare Carlsen i spetsen har hittat formen.

USA:s damer med Irina Krush på första bordet vann mot Ryssland. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
USA:s damer med Irina Krush på första bordet vann mot Ryssland. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Även i damklassen möttes Ryssland och USA och där vann USA något överraskande. Ett resultat som kan innebära att Ryssland inte tar sitt fjärde OS i följd. I och med segern kunde förhandsfavoriterna, Kina, som ställer upp med världsmästaren och damschacksdominanten Hou Yifan i spetsen, ta över tätpositionen. Kina har kommit på silverplatsen bakom Ryssland de tre senaste gångerna är utan tvekan sugna på att ta hem titeln i år.

På andra plats är USA och i den nionde ronden möts just Kina och USA. På tredje platsen är Polen som likt USA har överraskat positivt och där är det största utropstecknet fjärdebordsspelaren Klaudia Kulon som har tagit fantastiska 7½ poäng på de åtta ronderna.

Apropå utropstecken, de som följde internationellt schack på 1980-talet känner säkert igen namnet Eugenio Torre. Den filippinska legendaren utmanade världstoppen på 80-talet och tog sig bland annat till kandidatturneringen 1982. Han tillhör den fantastiska 1951-generationen, liksom bland andra Karpov, Timman, Ljubojevic, Ribli och vår egen Ulf Andersson, och deltar nu i sitt 23:e OS. Torre har i Baku satt ett rekord över antal spelade partier i OS-sammanhang och för att fira det har han spelat som en ängel. Efter åtta partier har legendaren tagit 7 poäng och endast släppt två remier.

OS-hemsidan