OS: Skilda världar i Baku

Publicerad 12 september, 2016 av Sverrir Thór

GM Axel Smith och i bakgrunden förbundskapten GM Stellan Brynell. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.
GM Axel Smith och i bakgrunden förbundskapten GM Stellan Brynell. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.

De svenska damerna fortsätter att imponera i OS i Baku. I tionde och näst sista ronden fick man möta Skottland, ett lag som förvisso var lägre rankat på alla bord men det räcker som bekant inte alltid till seger. Svenskorna vann en övertygande 3-1 seger där man spelade remi som svart och vann som vitt.

På första bordet mötte Pia Cramling Georgienfödda stormästaren Ketevan Arakhamia-Grant i ett parti där svenskan tidvis levde riktigt farligt och fick offra en kvalitet för att inte hamna i trubbel men höll sedan ihop det rutinerat och bra och bärgade till slut en säker remi. Det var matchens längsta parti och innan det var över hade Cramlings lagkamrater redan säkrat en svensk seger. På fjärde bordet hade Angelina Fransson vunnit motståndarens båda torn efter 23 drag och på andra bordet tog det 33 drag för Inna Agrest att vinna en pjäs, varpå motståndaren gav upp direkt.

På tredje bordet utspelade sig ett märkligt parti där Jessica Bengtsson som svart var totalt utspelad under stora delar av partiet men skam den som ger sig då Bengtsson klamrade sig fast och när skotskan tappade tråden högg Bengtsson direkt. Helt plötsligt var det svenskan som dominerade på brädet men valde då att ta remi. Tillräckligt för att säkra matchsegern förvisso vilket i sig är allt beröm värt men nog borde Bengtsson ha spelat vidare. Hursomhelst räckte det till en 3-1 seger, lagets andra i följd och nu har man vunnit sex av sina tio matcher.

Inför sista ronden ligger damlaget på 33:e plats med 12 matchpoäng och i sista ronden möter man Tjeckien som har ett starkt lag.

I öppna klassen har det inte gått riktigt lika bra och när damerna har vunnit två matcher på raken med 3-1 har laget i öppna klassen förlorat två matcher med samma siffror. Igår var det Brasilien som stod för motståndet och idag var det grannlandet Argentinas tur. Argentina är som tidigare framkommit i OS-rapporteringen ett land med en fantastisk schacktradition och schackhistoriskt finns det en stark koppling med Sverige då en av Sveriges största spelare genom tiderna, Gideon Ståhlberg, ju spenderade nio år i det sydliga landet på 1940-talet. Vidare var Ulf Andersson, vår andra stora stjärna, lagkapten för det argentinska laget i OS i Tromsö och lägg därtill att Sandro Mareco, Argentinas högst rankade spelare, är medlem i Alingsås SS.

Denne Mareco spelar på andra bord i det argentinska laget och har hittills i OS visat stor form med bland annat remi mot världsstjärnan Nakamura, där Nakamura hade tur, och vinst över Kinas Wang Yue. Mot Erik Blomqvist fick han en del gratis då Blomqvist i en jämn men svårspelad ställning valde att ge sig på jakt efter en bonde som dock visade sig vara giftig. Svenskens ställning kollapsade och Mareco kunde enkelt ro hem en fullpoängare för sitt Argentina.

Redan då hade Jonathan Westerberg på fjärde bordet valt att spela säkert mot en lika säkert spelande Alan Pichot och partiet som lyfte aldrig slutade med remi direkt efter att 30-drags gränsen var nådd. Kort därefter kunde även Nils Grandelius och Fernando Peralta enas om remi i ett parti som inte heller nådde några större höjder underhållningsmässigt.

Det var alltså upp till Axel Smith att försöka säkra oavgjort i matchen men problemet var bara att Sveriges nyaste stormästare aldrig riktigt fick möjligheten till det. Hans argentinska motståndare hade kontroll över partiet redan från början och kunde relativt enkelt forcera fram en avveckling till ett slutspel med merbonde där Smith fick våndas i femtio drag innan allt hopp var ute. 3-1 till Argentina och inför sista ronden ligger Sverige på 73:e plats i öppna klassen. I sista ronden får man möta Färöarna.

“Damlaget kan få en bra placering om man vinner i sista ronden. Tjeckien är en svår motståndare men inte omöjlig. Herrlaget får göra det bästa av situationen och se till att vinna mot Färöarna imorgon. Någon bra placering ligger utom räckhåll,” konstaterar förbundskapten Stellan Brynell i en kort kommentar till schack.se.

Sista ronden spelas imorgon klockan 9 svensk tid.

OS-hemsidan