Ungdoms-EM: Klart godkänt för svenskarna enligt kapten Brynell

Publicerad 22 augusti, 2016 av Sverrir Thór

Som framgått av rapporteringen här på schack.se pågår nu Ungdoms-EM i schack i Tjeckiens huvudstad Prag. Sverige är representerat av fem spelare och enligt kapten Stellan Brynell är årets tävling rekordstor.

– Det är cirka 1 300 deltagare och då det är lika många medföljande, föräldrar, ledare och coacher etcetera, så får inte alla länderna plats på hotellet där tävlingana spelas, trots att det är ett stort hotell, säger han i en kort mailintervju.

Således har bland annat svenskarna hamnat på ett litet hotell tillsammans med den finska delegationen.

– Nackdelen är att det krävs busstransport varje dag men hotellet är bra och vi slipper exempelvis att trängas och köa till maten varje dag.

De svenska deltagarna i UEM tillsammans med ledaren Stellan Brynell. Foto: Mats Harrén.
De svenska deltagarna i UEM tillsammans med ledaren Stellan Brynell. Foto: Mats Harrén.

Den svenska delegationen består av fem spelare, Felix Tuomainen som spelar i klassen B18, Milton Pantzar och Isak Storme som spelar i B16, Kajsa Nilsson som spelar i G14 och Gustav Törngren som spelar i B12. Dessutom ingår, utöver Stellan Brynell, Kajsas pappa Mats i gruppen.

Kapten Brynell förklarar att dagarna är inrutade och att spelet drar igång klockan 15 varje dag.

– När spelet är klart går vi igenom partierna. På kvällen kommer lottningen men förberedelserna görs på förmiddagen nästa dag och sedan är det dags för rond igen.

Fyra ronder har nu gått och enligt Brynell har det gått bra för svenskarna.

– Felix och Isak har 2½ poäng vilket är utmärkt. Speciellt Isak har mött starkt motstånd och han har en prestationsrating på hela 2468. Felix har en prestationsrating på 2297 vilket också är fint.

Övriga spelare har 2 poäng vilket är klart godkänt enligt kaptenen som påpekar att det gäller att överraska mot en högrankad spelare i någon rond för att ta ett kliv uppåt i tabellen.