Ungdoms-EM: “Alltför många enkla bortsättningar”

Publicerad 26 augusti, 2016 av Sverrir Thór

Felix Tuomainen vid spel i Skol-NM i Kosta. Foto: Lars OA Hedlund.
Felix Tuomainen vid spel i Skol-NM i Kosta. Foto: Lars OA Hedlund.

Kräftgången fortsätter för svenskarna i Ungdoms-EM och i den sjunde ronden som spelades på torsdagen blev skörden endast två remier, det trots att alla utom Felix Tuomainen mötte på pappret svagare spelare. Tuomainen som vann tre partier i följd i ronderna 3-5 har nu fått se sig besegrad två gånger i rad. Han är dock fortfarande den som gjort bäst ifrån sig poängmässigt och även sett till prestationsmässigt även om det inte skiljer mycket i prestationsrating mellan honom och Isak Storme som ju hade en sagolik inledning på turneringen.

I sjunde ronden var det just Storme som gjorde remi mot en isländsk spelare samt Kajsa Nilsson som fick remi mot en norsk flicka. Andra spelare förlorade.

Stellan Brynell, kapten för laget, förklarar i ett mail till schack.se att det varit alltför många enkla bortsättningar.

– Vad det beror på är väldigt svårt att säga, men klart är att självförtroendet sjunker efter hand, vilket gör att risken för felaktiga beslut ökar.

Med två ronder återstående är bara att hoppas att svenska truppen hittar tillbaka till de fina resultat man fick i inledningen.

Turneringshemsidan