Manhems schackvecka: Vinst för Rozentalis och GM- och IM-normer till Salomon och Andersson

Publicerad 19 augusti, 2016 av Sverrir Thór

Det blev litauiske stormästaren och Manhemiten Eduardas Rozentalis som vann GM-turneringen i Manhems schackvecka. Han fick samma poäng som Johan Salomon från Norge men bättre kvalitetspoäng och blev därför turneringssegrare. Norrmannen Salomon som behövde seger i sista ronden för att säkra GM-normen gjorde just det och de båda spelarna fick 6½ poäng. På tredje plats kom sedan förhandsfavoriten Alon Greenfeld från Israel.

Bland svenskarna blev det Jonathan Westerberg som presterade bäst, han slutade på en femteplats med 5 poäng och fjolårsvinnaren Erik Blomqvist kom sexa med 4½ poäng efter remi i sista ronden.

I IM-turneringen behövde Tommy Andersson en remi i sista ronden för att säkra sin andra IM-norm och det lyckades han med efter en lång kamp mot israeliskan Marsel Efroimski. Samtidigt vann spanjoren Alonso Franco sitt parti och det räckte för att han skulle ta sig upp på en delad första plats med Andersson och särskiljning på kvalitetspoäng gav sedan Franco segern i turneringen. På tredje plats kom sedan Thomas Ernst med 6 poäng, lika många som överraskningsmannen David Fendrich som dock hamnade på en fjärdeplats. I gårdagens rapportering uppgavs att Fendrich hade möjlighet att säkra IM-norm med vinst i sista men det var fel då man från arrangörens sida inte hade tagit med i räkningen ratingjustering.

Parallellt med de två Berger-turneringarna har en Elo-turnering spelats och där blev det en till fullträff för familjen Fendrich då pappa Peter Fendrich, Alingsås SS, vann med 7½ av 9.

Turneringshemsidan