J-VM: Det går åt rätt håll

Publicerad 7 oktober, 2014 av Niklas Sidmar

fransson01Dagens rapport är lite gladare än gårdagens. Två remier och två vinster blev det för svenskarna idag i Junior-VM.
Jessica Bengtsson spelade vit i Framskjutesfranskt där hon hamnade i en variant hon inte hade spelat tidigare, och motståndaren avvek från hennes prepp nio drag in i partiet. Hon tyckte att hon hamnade i en lite sämre ställning i mittspelet men efter ett bondbyte fanns det inte mycket att spela på och det blev remi. Efteråt höll dock inte Jonathan, Linus och Stellan helt med och det hela urartade i en vild analys, där de enades om att Jessica var den med chanserna i slutställningen, men om hon hade fördel eller inte tvistar de lärda.
I det andra remipartiet hamnade Linus i en lång teoriduell i Damindiskt där han fick en liten fördel, men det stannade där.
Jonathans parti började som O’Kelly och slutade med Franskt. Partiet var, enligt Stellan, oerhört likt det klassiska partiet Nimzowitsch–Salwe, Karlsbad år 1911. Vit hamnade med klar fördel i mittspelet och Jonathan avgjorde med ett kvalitétsoffer.
Mitt parti kan sammanfattas med den meningen som sas flest gånger under analysen: ”Vann du verkligen det här?!”. Min prepp gick in men jag glömde ett superviktigt och nästintill vinnande drag i öppningen och hamnade i en klart sämre ställning. Men med bättre rutin i ruffelställningar var det jag som drog det längsta strået denna gången.

(Foto på Angelina Fransson: Amruta Mokal, Chessbase. Bilden är hämtad från den här artikeln)