J-VM: Blandad kompott i fjärde ronden

Publicerad 9 oktober, 2014 av Niklas Sidmar

wesbenjoh1410(af)Jonathan Westerberg hamnade i Rubinsteinvarianten (i Franskt) som vit, vilket ledde till en bekväm ställning. Svart var för långsam och Jonathan avgjorde i mittspelet med taktik. Slutspelet var ”mer än vunnet”.
Jessica Bengtssons motståndare spelade en oväntat rysk, och hennes motståndare gjorde tidigt ett tveksamt drag vilket gav Jessica en bonde (egentligen ett teoretiskt bondeoffer, men motståndaren visste inte vad hon gjorde). Jessica hade en stabil fördel hela partiet och kunde avgöra lätt i slutet av mittspelet.
Linus hamnade i något som han kallade för ”Avoiding modern benoni” (symmetriskt engelskt), och hade förberett en variant, men när det väl var dags så glömde han den och allt blev fel. Han hamnade i en isolaniställning där vit hade flera tempon mer än vanligt och följde upp med ett ganska dåligt drag som gjorde att han förlorade sin svartfältare. Mot en bättre spelare skulle han förlorat alla dagar i veckan, men motståndaren spelade safe och var nöjd med remi.
I mitt (Angelinas) parti kom jag in i en bekväm London som svart men öppnade ställningen med fel drag vid fel tidpunkt. Det ledde till en passiv ställning där mina pjäser på åttonde raden blev paralyserade, och ställningen föll ihop som ett korthus.
I båda turneringarna har det varit många överraskningar där högt rankade tappar poäng mot lägre, och det är flera ”lågrankade” som ligger i toppen i båda klasserna. Det känns som om det kommer bli väldigt jämna turneringar och remiregeln (inga remier innan drag 30) gör turneringen spännande att följa.

(Foto av Angelina Fransson: Jessica, Linus och Jonathan i ett intensivt ögonblick, spelandes Quizkampen.)