J-VM: 50 procent för svenskarna efter fem ronder

Publicerad 11 oktober, 2014 av Niklas Sidmar

johansson1410(safLinus Johansson spelade vit i en Nimzoindisk, Hübnervarianten, som ledde till bra spel direkt. Han borde ha kunnat avgöra efter 20-30 drag men partiet varade hela 80 drag eftersom motståndaren lyckades bilda en blockad. Den höll dock inte hela vägen och vinsten var ett faktum.
Själv var jag (Angelina) vit i en antisiciliansk variant som förvandlades till en tjeckisk Benoni. Min motståndare kom trångt och hade stora problem med att komma ut med sina pjäser. Jag gjorde ett tvivelaktigt drag som ledde till att hon kunde byta bort sin svartfältare, men när hon lät mig ta hennes vitfältare så blev hennes ställning ihålig. I slutställningen missade hon sin enda chans att klara sig, och jag fick in en kombination.
Jessica Bengtsson var svart i Cordelvarianten i Spanskt som gav snabbt skarpt och oklart spel. Jessica vann en bonde i tidsnöden men ställningen var fortfarande oklar och det blev dragupprepning.
Jonathan Westerberg jämnade enkelt ut som svart i en benoniliknande öppning, men avböjde remi och körde på vinst. Detta ledde tyvärr till det motsatta och Jonathan förlorade.
En märklig företeelse är att organisatörerna försöker proppa in ett gäng tal före varje rond. Ofta är det en inbjuden indier från t.ex. Punes största schackklubb plus någon utländsk coach, som för det mesta är helt oförberedd på att hen ska tala. Jag har även fått uppgifter om att livesändningen fungerade finemang igår, så jag hoppas att ni kan följa dessa utan problem i fortsättningen.
Igår lämnade även två av svenskarna hotellet för första gången, för att uppleva den indiska trafiken och Punes största shoppingcenter. Trafiken var värre än vad våra fördomar trott, men en upplevelse som man sent kommer glömma.
Inför den sjätte ronden har svenskarna sammanlagt tagit 50 procent.
Turneringshemsidan

(Foto av Angelina Fransson: Linus i en obligatorisk frukostschackanalys (blint) med Stellan.)