Stellan Brynell om första halvan av Ungdoms-VM

Publicerad 24 september, 2014 av Niklas Sidmar

wycc2014Det började inte bra. Air Frances piloter gick ut i strejk och på resdagen var våra plan inställda. Efter några oroliga timmar var vi dock ombokade till andra flygbolag och resan till Ungdoms-VM i Durban i Sydafrika kunde inledas. Allt flöt som det skulle och 24 timmar senare kunde vi checka in på det utmärkta hotellet Elangeni.
Årets trupp består av tre spelare: Joar Ölund (Boys under 18), Felix Toumainen (B-16) och Milton Pantzar (B-14). Dessutom medföljer Joars och Miltons mödrar som supportrar och jag själv som ledare.
Spelprogrammet med sex ronder de fyra första dagarna är hårt. Till speltiden ska också läggas väntetider och busstransporter så det har blivit långa dagar. Det syns också på resultaten i många av klasserna där flera favoriter gått på pumpen mot betydligt lägre rankade spelare. Fridagen kommer verkligen lägligt och därefter är det ett lugnare tempo med en rond om dagen.
Joar har 3,5 av 6 och det är nog någon halvpoäng för lite om man tittar på partierna. Speciellt förlusten i andra ronden mot den högrankade ryssen Zenzera sved. Där kändes det som remin var inom räckhåll länge. I rond sju väntar fjärderankade tysken Dennis Wagner för Joar. Tyvärr kommer ni inte kunna följa detta parti eftersom det spelas på bord elva och det är bara de tio första borden i varje grupp som livesänds.
Felix med 2 av 6 har haft det tungt. Några enkla bortsättningar har kostat dyrt. Här kommer fridagen verkligen lägligt. Det är trots allt fem ronder kvar så det är fortfarande möjligt att komma tillbaka.
Milton har 3 av 6. Han startade med 3 av 4 och fick sedan starkt motstånd i form av förste rankade tysken Roven Vogel. De kom in i ett svårt tornslutspel för Milton men han försvarade sig utmärkt och hade nästan remin klar när han gjorde fel. Tysken gjorde sedan i sin tur ett grovt fel i torn+bonde mot torn men med dålig tid hann Milton inte uppfatta det så tyvärr blev det förlust till sist. Efter ett långt parti var det inte konstigt att eftermiddagsronden blev jobbig så tyvärr blev det två förluster igår. Milton har ändå gjort det väldigt bra hittills. När ni träffar honom nästa gång kan ni lämpligen be honom visa vinsten mot Temur Igonin från rond två. Riktig snygg!
Fridagen har jag ägnat åt en promenad längs strandpromenaden medan övriga svenskar är på safari. Förhoppningsvis ska de få se elefanter, noshörningar, lejon och andra vilda djur. Själv föredrar jag att läsa informationsskyltar om gamla hus och titta på statyer av kända personer.