Slagläge för damlaget

Publicerad 13 augusti, 2014 av Axel Smith

OSdamlagetos-loggaEfter fyra raka matcher utan seger positionerade sig damlaget inför slutronden genom att besegra Estland med 2½-1½. Emilia Horn spelade en solid remi, Ellinor Frisk vann ett slutspel med löparparet och Inna Agrest gick på en bindning i tidsnöden. Avgörande föll på Pia Cramling.
   Hon mötte Narva den yngre – Estlands lag består nämligen bland annat av en mamma och hennes två döttrar. Pia tvingades offra kvalitet för en bonde och fick en ställning som endast motståndaren kunde vinna. Men så lyckades Pia bryta blockaden mot hennes fribonde, som snabbt avgjorde. Tillsammans med Marija Stojanovic från Montenegro är Pia den som tagit flest poäng i hela OS – 9/10.

I slutronden väntar Cuba, med fem WGM:s i laget. Vid vinst slutar Sverige på omkring 25:e plats och blir bästa nordiska lag. Ryssland förlorade prestigemötet mot Ukraina men leder fortfarande och möter enklare Bulgarien i slutronden.
Efter en fridag startar slutronden på torsdag 11.00. Bilden kommer från en tidigare rond. Från vänster: Pia Cramling, Inna Agrest, Ellinor Frisk och Jessica Bengtsson med Juan Bellon stående bakom Pia.

Landslagsbloggen / Resultat / Partier / Live torsdag 11.00: Kuba-Sverige (damer) & Sverige-Bangladesh (öppen klass)
Lars Grahn rapporterar på Inte bara schack och bergensjakk.no samlar artiklar från norsk media.