Kirsan Ilyumzhinov omvald

Publicerad 12 augusti, 2014 av Axel Smith

kirsanRedan innan Kirsan Ilyumzhniov tog över som president i världsschacksförbundet 1995 fanns det anklagelser om mutor i samband med valen. I år har det varit värre än vanligt. Båda sidorna har smutskastat varandra lika mycket som de fört fram sina egna budskap. Sveriges Schackförbunds ordförande Carl-Fredrik Johansson är inte imponerad.
– Jag har inte varit med om någon Fide-presidentkampanj tidigare, men min uppfattning är att den har varit väldigt smutsig och att ingen av kandidaterna varit bättre än den andra. Vi har sett påhopp och övertramp på en nivå som vi inte är vana vid och som inte är bra för schacket i världen. Det har varit viktigt för oss i SSF att hålla oss så långt borta från de kampanjerna som möjligt.
   Garry Kasparov var nederlagstippad, men på kongressen gjorde han ett sista försök genom att utlova stora summor i sponsring om han vann. Kirsan svarade iskallt med att dubbla alla summorna, och håller han vad han lovat ska Fide få in fyra miljoner dollar.
   Efter ett par kaotiska timmar där bland annat vakter fick gripa in för att lugna några av delegaterna var det dags för omröstning. Kameror och mobiler var inte tillåtna i röstbåset, så att det inte skulle vara möjligt att ta bild på hur man röstade. Tidigare har Kirsan varit anklagad för att kräva bildbevis för utbetalning av stöd/mutor till de som röstat på honom. Carl-Fredrik la Sveriges röst.
– När styrelsen tog beslut om hur vi skulle rösta kunde vi tyvärr inte se att någon av kandidaterna mötte de krav på demokratiskt ledarskap som vi vill se i Fide, så vårt beslut blev att lägga ner vår röst.
   Resultatet blev 110-61 till Kirsan, med fyra nedlagda röster – en större segermarginal än väntat.
– Nu är Kirsan Iljumsjinov vald för ytterligare fyra år, och vi kommer att samarbeta med Fides ledning i de frågor där vi behöver. Men vi har mycket att säga om hur Fide styrs, speciellt om hur lite vi uppfattar att man lyssnar på de nationella förbundens erfarenheter och behov.
   Vid Europeiska schackunionens kongress senare på kvällen valdes Zurab Azmaiparashvili från Georgien till ny president efter att ha vunnit över Silvio Danailov med röstsiffrorna 33-18.
– Vi valde att lägga vår röst på Azmaiparashvili. Han har besökt oss i Sverige, bland annat har han varit på Kvarnbyskolan i Rinkeby, och visat stort intresse för hur vi arbetar med schack i skolan.
   Carl-Fredrik blev, till sin egen överraskning, vald som en av representanterna i Fides Executive Board. Men det passar bra.
– I SSF kommer vi att försöka bli mer aktiva inom Fide under de kommande åren. Det är många beslut som fattas där som berör oss, till exempel regelfrågor, tävlingsfrågor och liknande. Men vi tror också att vi har en hel att bidra med, framför allt när det gäller schack i skolan.