Damlaget: oförtjänt poäng

Publicerad 6 augusti, 2014 av Axel Smith

Pia3-2os-loggaÖsterrike var på väg mot en förkrossande 4-0-seger mot det svenska damlaget. Emilia Horn missade en mellanschack medan Inna Agrest och Ellinor Frisk båda räknade ett drag för kort. Alla tre förlorade material. Samtidigt var Pia Cramlings kung kvar i centrum och medan hon kämpade med att få ut de sista pjäserna blev hon av med en bonde. Vändningen började i hennes parti. Hon gjorde ett drag som till synes såg oskyldigt ut, men som bröt en bindning och därmed hotade en springare. Motståndaren var i tidsnöd, gjorde sitt drag och en stund senare gick det att se att hon upptäckte vad hon gjort. Det kostade en pjäs och Sverige ledde plötsligt med 1-0.
   Inna och Emilia förlorade, men Ellinor låtsades som att hon inte låg kvalitet under och fortsatte att göra sunda positionella drag. Motståndaren fick tidsnöd, började spela helt utan plan och plötsligt var hon pressad. I nästa tidsnöd gick det helt galet.
   Var 2-2 oförtjänt? På ett vis, men att ha tur är en färdighet som framför allt kommer med god tidsanvändning. I morgon väntar Norge II med två Tromsöspelare i laget.
   Iran leder damklassen efter att ha inlett med 4-0, 4-0, 4-0 och 3½-½.
Foto: Jessica Bengtsson.