Bonus för svensklagen

Publicerad 15 augusti, 2014 av Axel Smith

sverigeos-loggaFör det öppna laget blev det en relativ enkel match mot Bangladesh, vilket lagkapten Stellan Brynell skriver om på landslagsbloggen. I toppstriden hade inte Kina några problem med att spela hem sitt första OS-guld.
– Vi har mycket bra atmosfär i laget, sa 15-årige reserven Wei Yi efteråt och nämnde matcherna mot Azerbajdzjan och Ukraina som de två tuffaste.

Mera dramatik blev det i de matcher som varade längre. Sverige – Cuba stod 1-1 efter att Pia Cramling vunnit och Inna Agrest förlorat, när det blev oroligt i spellokalen. Med tanke på de terrorhot som figurerade i media för ett par veckor sedan anade många det värsta och snart kom Kramnik och andra spelare springande för att utrymma arenan. Några såg sina liv passera förbi och anade det värsta. Men de stannade klockorna innan de lämnade brädet.
   Det visade sig att en spelare fått en hjärtattack och att andra förväxlade hjärtstartaren med ett vapen. På avslutningsceremonin hölls en tyst minut.
   Efter pausen, där Ellinor Frisk passade på att amma sin dotter, fortsatte matchen. Jessica Bengtsson förlorade medan Ellinor vann ett långt slutspel och räddade 2-2. Båda de svenska lagen slutade därmed en placering före sin startranking, 28:a (damer) respektive 33:a (öppen klass). De gjorde precis vad som krävdes för att få den bonus som utlovats.
– Nästa gång får de sätta upp en högre målsättning, sa en av spelarna.
   Ryssland vann guld före Kina. Sverige det enda lag som spelade fem oavgjorda matcher, men det var inget tråkspel, de flesta kom efter två vinster och två förluster. När de individuella priserna delades ut fick Pia Cramling bronsmedalj på bord ett och Ellinor Frisk bronsmedalj på bord tre. Pia är den enda som lyckats ta tio poäng sedan OS börjat spelas över elva ronder.

Landslagsbloggen / Resultat / Partier (pgn)
Lars Grahn har rapporterat på Inte bara schack och bergensjakk.no har samlat artiklar från norsk media.