Ingen skönhetstävling i Sigeman

Publicerad 18 maj, 2014 av Axel Smith

sigemanGrandelius_5392Delad ledning inför sista ronden i Sigeman & Co 2014.

Grandelius-Blomqvist:
Nils tog löparparet efter fem drag och gick därefter in i dvala. Efter att ha manövererat runt pjäserna kom till sist e3-e4 i drag 19. Ställningen öppnades och i slutspelet visade löparparet sin styrka. Ett mycket instruktivt parti!
Hammer-Smith: Hammer offrade samma bonde i öppningen som Fressinet gjorde i rond ett – förmodligen något som analyserats i Carlsen-labbet. Utöver fyrtio minuters försprång på klockan lyckades vit mura in svarts löpare fullständigt (se diagrammet).
”Men det är ingen skönhetstävling”, sa Stellan Brynell i kommentatorsrummet. ”Svart säger: kom igen, visa mig hur du ska vinna.”
Hammer stoppade alla försök till motspel, men hittade till sist inget annat än att ta tillbaka bonden. Han vann skönhetstävlingen överlägset, men partiet slutade remi.
Timman-Fressinet: Timman tillät bxa5 i drag 16, något han ångrade efter Fressinets fantastiska 34…Da8! då bonden gick i dam. Därefter följde ett damslutspel med fyra mot tre för svart, något Evgenij Agrest berättade var teoretisk vinst. Timman kämpade dock bra i slutspelet och höll remi.
Ställning: 1-2. Fressinet & Smith 3, 3. Timman 2, 4-5. Grandelius & Hammer 1½, 6. Blomqvist 1
Rond 5 måndag 12.00 (obs!): Fressinet-Hammer, Smith-Grandelius, Blomqvist-Timman. Foto: Calle Erlandsson