Galna offerpartier i Sigeman

Publicerad 16 maj, 2014 av Axel Smith

sigemanBlomqvist_5407Med fyra stormästare i kommentatorsrummet (Evgenij Agrest, Stellan Brynell, Ferdinand Hellers och Harry Schüssler) var det upplagt för fin underhållning för publiken. Två av partierna blev också färgsprakande offerpartier som förtjänar närmare granskning än vad som kan ges här.
Hammer-Blomqvist: Damerna stod redo att bytas under fem drag, men ingen av spelarna ville ta initiativet. Hammer undvek bytet och satsade i stället på ett lovande kungsangrepp med sin egen kung i centrum. Angreppet ebbade till sist ut i remischackar, men Hammer ville ha mer och då kontrade Erik (bilden) med ett kvalitetsoffer och vann. (0-1, 48 drag). Se partiet i partivisaren genom att klicka på den lila rutan ovanför brädet.
Grandelius-Timman: Nils satsade hårt och gick på med bönderna på både kungs- och damflygeln. Efter 24.h5 (diagrammet) stod springaren på g6 och hängde i sex drag medan spelarna var upptagna med annat. (0-1, 44 drag).
Smith-Fressinet: Mitt eget parti var betydligt tråkigare. Det var länge jämnt, men när jag tänkte lite för mycket på att förflacka spelet förlorade jag en bonde och fick ett svårt slutspel. Fressinet ville emellertid behålla alla chanser och undvek flera lovande fortsättningar innan det ebbade ut i remi.
Ställning: 1-2: Fressinet & Smith 1½, 3-4: Timman & Blomqvist 1, 5-6: Hammer & Grandelius ½
Rond 3 lördag 14.00: Blomqvist-Smith, Fressinet-Grandelius, Timman-Hammer
Turneringshemsida. Fotograf: Calle Erlandsson