Två mattangrepp och en IM-skalp

Publicerad 15 april, 2014 av Axel Smith

malakoffborislavaBorislava Borisova (bilden) spelade franskt (ett måste?) och slog till med ett pjäsoffer när motståndaren lämnat garderingen av f2-bonden. Komplicerade varianter borde ha lett till remi, men i stället kollapsade vit snabbt. Se partivisaren!
Ellinor Frisk doppade å sin sida huvudet i en tunna med kallt vatten och rockerade in i ett mattangrepp mot den franske mästaren (1978), IM Nicolas Giffard. Medan hon väntade på att bli matt tog hon några bönder. Strategin fungerade när Giffard snällt accepterade ett kvalitetsoffer och kom på defensiven. Först efter partiet kom Ellinor på att hon hade en av Giffards böcker hemma i bokhyllan. Den är knappt läst.
I morgon möter hon en ukrainsk mästare (1979), GM Vladimir Okhotnik, på bord tre. Toppen i turneringen är ganska tunn, eftersom ingen av titelspelarna får villkor – utöver gratis baguetter i spel­lokalen. Och det är verkligen ingen myt att fransmännen går hem framåt kvällarna med en lång baguett under armen. Inte undra på att det finns så många duvor i Malakoff som barnen kan jaga.
Andrei Shchekachev, Ukraina, är den ende på full poäng.