Tidskrift för Schack 1921

Publicerad 18 april, 2014 av Niklas Sidmar

tfs211-2nTidskrift för Schack 1921 berättade om telefonmatcher, bland annat mellan Stockholm och Eskilstuna, om Typografiska föreningens schackklubb som firade femårsjubileum och om SSF:s skattmästare Fritz Englund som fyllde 50 år. Årsmöten från ett stort antal svenska klubbar refererades och Göteborgs Schacksällskap arrangerade en vinterturnering som vanns av Rubinstein på 9 poäng av 10 möjliga.
I april spelades en match om Sverigemästartiteln mellan regerande mästaren Gustaf Nyholm och Allan Nilsson. Matchen slutade 2½-2½ vilket innebar att Nyholm behöll titeln. Senare under året satte han titeln på spel igen, och den här gången förlorade han den till Anton Olson som blev ny Sverigemästare.
Partier från VM-matchen mellan Capablanca och Lasker, som vanns av den förstnämnde, kommenterades, och SSF:s femte kongress hölls i Jönköping.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1921! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.