Fides vicepresident om skolschack, Iljumzjinov och synen på Fide

Publicerad 1 februari, 2014 av Niklas Sidmar

nihatyazici1401Bilden av det internationella schackförbundet, Fide, är knappast odelat positiv i Sverige och andra västländer. Anklagelser om korruption och bristande demokrati är ständigt återkommande medan händelser som Fidepresidenten Kirsan Iljumzjinovs verkliga möte med Muammar Khadaffi och hans påstådda möten med utomjordingar har dominerat nyhetsflödet på senare tid.
-Jag är medveten om att vår och Kirsans image inte är den bästa i väst. Vi skulle kunna ta in en PR-konsult för att göra något åt det, men Kirsan tycker inte att det behövs. Det är bättre att lägga resurserna på andra saker, som det stora Fideprojektet Chess in Schools.
Det säger Fides vicepresident Ali Nihat Yazici, en vältalig man i femtioårsåldern som är väl medveten om både den kritik världsschackförbundet utsätts för och hur han ska bemöta den. Förra veckan var han i Sverige för ett möte med SSF:s ordförande Carl Fredrik Johansson samt styrelseledamoten Harry Schüssler. Yazici är naturligtvis intresserad av att sprida sitt budskap inför Fidevalet i augusti där han står på Iljumzjinovs sida mot utmanaren Garri Kasparov, men han hoppas också få till ett samarbete med Sverige inom Chess in Schools, som han ansvarar för.


Ali Nihat Yazicis bakgrund är imponerande. Han har under hela tvåtusentalet varit drivande i det det Turkiska Schackförbundet, som med skolschack som motor har utvecklat förbundet till ett av världens ledande, med 350.000 medlemmar, regelbundna arrangemang av stortävlingar och internationella framgångar på alla nivåer. Denna utveckling blir inte mindre imponerande av att man började med i stort sett ingenting. År 2001 hade förbundet 300 medlemmar, några få stormästare och en liten organisation med en person anställd inom förbundet.
-Man kan säga att det började på allvar 2005, åren därförinnan förberedde vi oss, men sedan gick det snabbt. Och det grundläggande för hela den här utvecklingen har varit Chess in Schools. Som jag ser det är det som allt handlar om att öka antalet medlemmar.
-Min vän Garri Kasparov… ja, jag ser honom fortfarande som min vän även om vi är politiska motsåndare nu… han svarade en gång på en fråga om hur man gör för att få fram en ny Kasparov att det finns Kasparovs i alla länder, det handlar bara om att hitta dem. Och skolschacket är ett fantastiskt sätt att hitta dem. Men förutom att hitta talangerna måste man ha resurser och möjligheter att utveckla dem, och det måste finnas förutsättningar för att försörja sig som schackspelare. Om dessa tre saker finns kommer framgångarna.
Han betonar också att syftet med Chess in schools inte är få fram nya Kasparovs, lika lite som syftet med att lära barn att rita är att få fram en ny Picasso eller syftet med musikundervisning är att få fram nya Mozarts.
-Vi lär ut de här sakerna för att de är bra i sig och för att de har en massa goda effekter på barn och ungdomar. Det är samma sak med schack, det är inte utvecklandet av världsstjärnor som är syftet, utan det är en positiv effekt av att man lär ut schack till väldigt många skolbarn.
År 2012 arrangerade Turkiet Schack-OS i Istanbul, och nyligen avgick Yazici som förbundsordförande för att koncentrera sig på sina internationella uppdrag.
-Uppriktigt sagt hade jag tröttnat, det fanns inga utmaningar kvar i Turkiet. När man har arrangerat Schack-OS, hur ska man gå vidare då?
Nu är det alltså Fide som gäller, och som vicepresident är Yazici ett av de tunga namnen i Fideledningen. I höst är det dags för ett nytt Fideval, och trots den kritik och kontroversialitet som ständigt omger Fide, är han övertygad om att Iljumzjinov kommer att sitta kvar.
-Jag får ofta höra att Fide är korrupt, men jag kan bara säga att det inte är sant. År 2006 var jag själv i opposition mot Kirsan, och när jag senare anslöt mig till hans sida sa jag till honom att om jag hittade saker som var fel skulle jag inte vara tyst. Jag har inte hittat något att anmärka på i Fides affärer.
-En annan fråga som ständigt kommer upp är Kirsans historier om möten med utomjordingar, och vad som ligger bakom dem kan jag inte svara på. Jag kan bara säga att Kirsan är en ärlig man, och om han säger att det är så, så tror han på det själv. Varför skulle han hitta på något sådant?
Var Sverige kommer att lägga sin röst när de kommande fyra årens Fidepresident ska utses i Tromsö i augusti återstår förstås att se. Carl Fredrik Johansson är nöjd med mötet, som han hoppas ska kunna vara till nytta inte minst för den svenska Schack i skolan-satsningen.
– Turkiet har gjort någonting som inte liknar något annat och det är förstås oerhört intressant att försöka att dra lärdom av det. En del saker kommer vi absolut att ta upp i styrelsen för att se om de kan anpassas till svenska förhållanden.
-När det gäller Fide nöjer jag mig med att säga att jag är mer positiv nu än vad jag var före mötet. Men hur vi kommer att rösta är förstås en helt annan sak och något som styrelsen får ta ställning till senare under våren, förklarar Carl Fredrik Johansson.