Tidskrift för Schack 1936

Publicerad 3 januari, 2014 av Niklas Sidmar

tfs361n1936 inleddes med kommentarer till VM-matchen 1935, då Alexander Aljechin överraskande förlorade titeln till Max Euwe. Erik Olson, vice ordförande i SSF och ordförande i Göteborgs Schackförbund fyllde 50 år, Gideon Ståhlberg kom trea och Erik Lundin fyra i en turnering i Margate som vanns av Flohr, och kongress och kongresstävlingar arrangerades i Borås.
Årets avslutande fem nummer slogs ihop till ett häfte med titeln TfS 8-12/1936, och ägnades bland annat åt olympiaden i München, där det svenska laget kom på åttonde plats, drygt 15 partipoäng efter segrande Ungern. Gideon Ståhlberg gjorde en fin insats på första bordet där han tog 11½ poäng på sjutton spelade partier.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1936! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.