Tidskrift för Schack 1935

Publicerad 10 januari, 2014 av Niklas Sidmar

tfs351n1935 var året då världsmästaren Alexander Aljechin besökte Örebro där han vann Örebro Schacksällskaps internationella turnering med 8½ poäng på nio ronder. Endast Gideon Ståhlberg lyckades spela remi mot storstjärnan. I slutet av året förlorade sedan Aljechin överraskande sin VM-titel mot holländaren Max Euwe.
I Moskva spelades en superturnering med deltagare som Lasker, Capablanca, Spielmann och slutsegraren Botvinnik. Gideon Ståhlberg fick nöja sig med en sjuttondeplats i den hårda konkurrensen och skrev ett reportage från turneringen i årets tredje TfS-nummer.
Aron Nimzovitsch avled, kongress och kongresstävlingar hölls i Härnösand och i Schack-OS gjorde Sverige sin bästa insats någonsin, när man slutade på andra plats efter segrande USA. Ståhlberg, Gösta Stoltz, Gösta Danielsson, Erik Lundin och Ernst Larsson hette spelarna i det svenska laget.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1935! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.