Tidskrift för Schack 1940

Publicerad 6 december, 2013 av Niklas Sidmar

tfs401nDet första numret av Tidskrift för Schack 1940 inleddes med en uppmaning att bidra med schackspel till förbundets insamling till Sveriges neutralitetsvakt. “Schackspelet har också blivit en synnerligen populär förströelse i förläggningarna, men antalet tillgängliga spel står inte i proportion till intresset” konstateras i texten. Paul Keres besegrade Max Euwe i en match över tolv partier, Alingsås Schacksällskap fyllde tjugo år och Olof Kinnmark blev Göteborgsmästare. Schack-SM skulle ha spelats i Örnsköldsvik, men blev inställt på grund av kriget. Sveriges Schackförbunds 24:e kongress hölls istället i Stockholm vid midsommartid. Salo Flohr besökte Sverige i slutet av året och spelade sammanlagt 356 partier under tolv simultanföreställningar med resultatet 297 vinster, 48 remier och 12 förluster.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1940! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.