Tidskrift för Schack 1939

Publicerad 13 december, 2013 av Niklas Sidmar

tfs391nI 1939 års första TfS-nummer berättades om en match över sex partier mellan Gideon Ståhlberg och Henric Carlsson. Matchen slutade 3-3, efter att spelarna vunnit varsitt parti och spelat fyra remier. Det andra numret innehöll en längre artikel med titeln Schack och psykologi och senare under året berättades att Paul Keres segrade i en turnering i Margate, före bland andra Capablanca och Najdorf, samt att Nils Bergqvist kvalificerat sig till landslaget genom att vinna en uttagningstävling i Göteborg.
För första gången korades den svenske mästaren genom turneringsspel, och det blev Gideon Ståhlberg som vann, före just Nils Bergqvist som delade andraplatsen med Rudolf Spielmann. Efter ett återbud erbjöds nämligen Spielmann att vara med och spela om priser och placeringar, dock inte om mästartiteln. Schack-SM:s landslagsklass spelades i maj i Stockholm, medan kongresstävlingarna avgjordes senare under sommaren i Alingsås med 82 deltagare.
I årets avslutande nummer, som bland annat med hänvisning till andra världskrigets utbrott blev ett samlingsnummer som kallades 9-12, rapporterades att Ludvig Collijn avlidit strax före sin 61:a födelsedag. Dessutom berättades om nationstävlingarna i Buenos Aires som pågick som bäst när krigets bröt ut. Tävlingen fortsatte, dock med förbehållet att inga krigförande lag skulle behöva spela mot varandra.
För Sverige blev det till slut en fjärdeplats, medan Tyskland vann före Polen och Estland.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1939! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.