Tidskrift för Schack 1938

Publicerad 20 december, 2013 av Niklas Sidmar

tfs381nI 1938 års första TfS-nummer skriver både Alexander Aljechin och Max Euwe om VM-matchen från året innan då Aljechin återtog sin titel. Stort utrymme ägnas också åt den fortsatta debatten om några omdiskuterade beslut från 1937. Först stängde Sveriges Schackförbund av Gösta Stoltz för att han avbrutit sitt deltagande i Schackolympiaden 1937 och därefter stängde Stockholms Schackförbund av hans klubb Wasa SK av för att man då man fick beskedet om avstängningen hoppat av Stockholms Schackförbunds lagtävlingar.
Senare under året bildades Sveriges Korrespondensschackförbund, den nuvarande modellen med distriktsförbund som ett mellansteg mellan riksförbundet och klubbarna infördes och i Göteborg spelades en match mellan Gideon Ståhlberg och Paul Keres. Matchen slutade 4-4 efter en hård och jämn kamp.
De svenska kongresstävlingarna spelades i Kalmar och även om turneringen vid den här tiden inte gällde SM-titeln så ställde både Erik Lundin och Gideon Ståhlberg upp i högsta klassen där de belade de båda topplaceringarna. Lundin vann, men Ståhlberg tog revansch genom att istället vinna landslagsklassen i de nordiska kongresstävlingarna som spelades i Örebro.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1938! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.