Tidskrift för Schack 1937

Publicerad 27 december, 2013 av Niklas Sidmar

tfs371n1937 var året då Alexander Aljechin återtog VM-titeln som han två år tidigare överraskande förlorat till Max Euwe. Aljechin vann överlägset med 15½-9½ och skulle sedan behålla titeln till sin död 1946.
I början av året vann Reuben Fine Wasas internationella jubileumsturnering och under sitt besök i Sverige hann amerikanen också med ett par simultanföreställningar samt matcher mot Gideon Ståhlberg och Nils Bergkvist.
Höjdpunkten på det svenska schackåret var dock Schack-OS som för första och hittills enda gången arrangerades i Sverige. Nitton nationer samlades i Stockholm under första halvan av augusti, och USA vann överlägset före Ungern och Polen, med det svenska laget på tionde plats. Radiotjänst gjorde ett reportage från OS-tävlingarna och Dam-VM, som kan avlyssnas här. De svenska kongresstävlingarna kom lite i skymundan då de arrangerades under samma tidsperiod, också i Stockholm, men 92 spelare deltog i spelet.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1937! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.