Tidskrift för Schack 1945

Publicerad 1 november, 2013 av Niklas Sidmar

tfs451nSverige mötte Finland i en landskamp där åtta spelare i varje lag spelade två partier vardera. Finland vann sensationellt den första omgången, men i den andra var Sverige överlägset och totalt vann det svenska laget med 9½-6½. I Göteborg spelades Kamraternas jubileumsturnering där Gösta Stoltz vann före Eric Jonsson och Harry Alexandersson, som delade andraplatsen. Visby var för första och hittills enda gången värd för kongress och kongresstävlingar, och med 177 deltagare slogs föregående års deltagarrekord med nio starter. Landslagsklassen blev svag med undantag för Erik Lundin och Gösta Stoltz, som dominerade tävlingen fullständigt. Utöver den inbördes remin tappade Stoltz ytterligare en halva och därmed fick han nöja sig med andraplatsen.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1945! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.