Tidskrift för Schack 1943

Publicerad 15 november, 2013 av Niklas Sidmar

tfs431nEn tidig förespråkare för Schack i skolan var lektor Hj. Mandal, som skrev ett inlägg i debatten i TfS nummer 8 1943, med anledning av att schackundervisning bedrevs vid Majorna läroverk i Göteborg. I TfS citerades också Göteborgs-Posten som skrivit om fenomenet med följande ord ”Och nu vänta schackvännerna vid läroverket att även övriga läroanstalter skola bilda schacksammanslutningar, så att tävlingar mellan olika skolor kunna anordnas”.
Francois-André Phildor, Adolf Andersson och Alexander Aljechin var några av de gamla och nya schackmästare som ägnades längre artiklar under året och Stefan Zweig utkom med sin ”Schacknovelle”, om en fånge som har en samling schackpartier som enda förströelse. Wasa SK vann Stockholmsserien och SK Kamraterna motsvarande tävling i Göteborg medan Örebro SS tog sin tionde seger i Mälardalsserien.
Bengt Ekenberg blev Sverigemästare i Malmö och bland jubilerande schackklubbar fanns Tranås Schacksällskap och Falu Schackklubb som båda fyllde 25 år.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1943! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.