Tidskrift för Schack 1942

Publicerad 22 november, 2013 av Niklas Sidmar

tfs421-2nStockholms Schacksällskap firade 75-årsjubileum den 29 december 1941 och i det första TfS-numret 1942 rapporterades om jubielumsfestligheterna samt om den jubileumsturnering som pågått under hösten. Två Mästarklassgrupper spelades och båda delades segern. I A-gruppen hette vinnarna Lundholm och Sundberg i B-gruppen Glimdal och Jacobson.
Wasa vann först Stockholms Schackförbunds lagmästerskap, och därefter en lagmatch över hela femtio bord mot Södra med siffrorna 26½-23½.
I mars avled Capablanca, Aljechin vann först i Salzburg och senare i München, och Schack-SM spelades i Östersund med 95 deltagare. I landslagsklassen deltog endast fyra spelare, som gjorde upp i en dubbelrondig turnering där Erik Lundin vann före Gösta Stoltz, Erik Jonsson och Willy Pettersson.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1942! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.