Tidskrift för Schack 1941

Publicerad 29 november, 2013 av Niklas Sidmar

tfs411nExvärldsmästaren Emanuel Lasker avled i New York 72 år gammal och ägnades stort utrymme i årets första nummer. Mikhail Botvinnik vann en rysk sexmannaturnering och ansågs vara den “absoluta sovjetmästaren” och en värdig utmanare om VM-titeln (på grund av kriget blev det dock aldrig någon VM-match innan regerande mästaren Aljechin avled 1946). Erik Lundin vann Stockholmsmästerskapet, Gideon Ståhlberg tog en turneringsseger i Argentina och Euwe besegrade Bogoljubow i en match i Karlsbad. Schack-SM spelades i Göteborg med Erik Lundin som segrare i landslagsklassen och i samband med kongresstävlingarna arrangerades så kallade pokalmatcher mellan Stockholm, Göteborg, Skåne och Köpenhamn. En stor internationell turnering i München kallades för den största svenska schackframgången någonsin efter att Gösta Stoltz segrat i stor stil före bland andra världsmästaren Aljechin. På tredje plats slutade Erik Lundin.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1941! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.