Schackfeber i Norge

Publicerad 17 november, 2013 av Axel Smith

lahlumIdag är det fridag i Chennai. Spelet återupptas på måndag 10.30 med det sjunde partiet.
För att förstå hur stor VM-matchen blivit i Norge behöver man bara titta på tittarsiffrorna: över en halv miljon norrmän följer partierna. VG:s schackexpert Hans Olav Lahlum leder en av de två konkurrerande sändningarna.
Var det svårt att anpassa er till allmänheten?
– På förhand var jag osäker på om hur det skulle fungera med balansen mellan schackspelare och icke-schackspelare, men det har fungerat oväntat bra. Det verkar som att det hjälpte att vi la ut en nybörjarkurs om hur pjäserna går och hur brädet fungerar, så att även de som inte har de nödvändiga baskunskaperna kan skaffa sig det. De flesta schackspelare har tack och lov haft förståelse för att det måste läggas upp på det viset för att kunna följas även av alla som inte är turneringsspelare och som inte hört schackuttrycken förr. Många av de som inte har spelat schack tidigare hänger med bra och skickar in intressanta frågor.
Är du överraskad över hur många som följer med?
Jag hade räknat med ett nytt norskt rekord i schackintresse, men hade inte räknat med att det skulle bli så stort intresse som det är! Det är mycket trevligt att så många kan och vill följa med på livesändningen, både hos oss på VG-TV och på NRK:s sändningar.
Tror du att schackintresset kan hålla i sig när VM-matchen är över?
Det ska bli spännande att se om det ger ett ihållande luft för schackintresset i Norge, och om det också kan ge fler turneringsspelare kommande år. Jag tror att det är väldigt viktigt att schackklubbar, speciellt ungdomsklubbar, runt om i landet är tydliga med sin besökstid och följer upp med erbjudanden om nybörjarkurser och andra breddaktiviteter.

Även i Indien märker Carlsens team av det stora intresset med många journalister och dagliga intervjuer. Själv håller sig Carlsen så mycket som möjligt i sin schackbubbla, så teamet får ta hand om de flesta frågorna.
På VG:s sändning vid rond fem frågade de Zlatan Ibrahimovic om vad han tyckte om schack. Jag kontrade och försökte höra mig för vad Magnus Carlsen tyckte om de svenska chanserna mot Portugal. Det svar jag fick var bara att han höll på Sverige och skulle följa matchen.