Magnus Carlsen världsmästare

Publicerad 22 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013magnusEfter en avslutande remi vann Magnus Carlsen VM-matchen i Chennai med 6½-3½. De två sista partierna behövde inte spelas.
Anand val av sicilianskt såg aggressivt ut, men Magnus Carlsen undvek de skarpa huvudvarianterna och spelade säkert med Lb5. Samma val gjorde för övrigt Anand när han skulle säkra segern i VM-matchen mot Boris Gelfand ifjol. Spelarna fick en Marozy-Bind-ställning som gjorde det svårt för Anand att skapa något på egen hand. I det 20:e draget spelade han Kg8-f8, för att i nästa drag gå tillbaka. Det är oklart om det var en fredsinvitation – Magnus gick inte i dragupprepningen. I stället fortsatte han att bygga upp press längs d-linjen och efter en taktisk miss från Anand vann han en bonde.
I det läget gjorde Carlsen sitt största misstag i matchen. Han tog bonden för tidigt, vilket gjorde att Anand enkelt kunde vinna tillbaka den. Kanske berodde Carlsens misstag på att han såg att det gav honom ett springarslutspel med liten fördel. Spelarna satsade på varsin flygel och till sist ebbade det ut i dam och springare för Anand mot dam och bönder för Cabildrlsen. Remi.
Läkaren Brede Kvisvik säger att Carlsen var nervös de första partierna.
– Efter att han fick press lossnade det och han var inte längre nervös, men ändå taggad.
Ikväll blir det en tillställning på hotellet med de norska supportrarna. Hur Magnus ska fira därefter är inte planerat.

Magnus Carlsen blev världens högst rankade spelare som 18-åring 2009. De följande VM-cykeln hoppade han av, eftersom han tyckte att världsmästaren fick för stora privilegier. Nu är han den 16:e världsmästaren efter att ha vunnit med den största segermarginalen sedan Karpov-Korchnoi 1981 (11-7; PCA-matcherna borträknade). Om han inte tappar intresset är han favorit till att behålla titeln i många år framöver.
I mars 2014 i London spelas nästa kandidatturnering. Vinnaren möter Magnus i november. Eftersom norrmännens schackintresse lär smitta av sig på sponsorerna får vi kanske en VM-match i Norden.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier / VG:s sändning