Lag-VM i Turkiet

Publicerad 26 november, 2013 av Niklas Sidmar

lagvmlogoIdag inleds Lag-VM i turkiska Antalya, där tio landslag spelar alla mot alla över nio ronder. Startfältet är fyllt av världsstjärnor och i både Ukraina och Ryssland har samtliga fem spelare i laget mer än 2700 i Elo. I Ryssland spelar Vladmir Kramnik, Sergey Karjakin och Alexander Grischuk på de tre toppborden, men högst rankad i turneringen är armeniske världstvåan Levon Aronian.
Lag-VM spelas vartannat år och startfältet består av regerande mästarna (Armenien), tre lag från OS 2012 (Ryssland, Ukraina och Holland), ett lag vardera från Europa, Amerika, Asien och Afrika (Tyskland, USA, Kina, Egypten), värdnationen (Turkiet) samt ett lag utsett av Fidepresidenten (Azerbadijan).
I den första ronden väntar ett par riktiga toppmöten: Ukraina mot USA med Vassily Ivanchuk och Hikaru Nakamura på toppbordet, samt Ryssland mot Armenien i vad som kan vara ett tidigt finalmöte. Ryssland är topprankat, men har en tendens att underprestera i de stora lagmästerskapen, medan Armenien brukar överprestera.
Turneringens hemsida