Klasskillnad i VM

Publicerad 21 november, 2013 av Axel Smith

logo_VM_2013carlsenrond9Viswanathan Anand satsade allt på ett kungs­angrepp och tillät Carlsen att gå i dam med en fribonde, men gjorde en stor blunder i det 27:e draget och fick omedelbart ge upp.
Partiet började som en Sämischvariant i Nimzoindiskt, samma öppning som Anand spelade i det första partiet i VM-matchen mot Kramnik 2008. Sedan dess har han endast använt öppningen en gång, och det var sannolikt inte något Carlsen förväntade sig. Han använde en hel del tid i öppningen och kommentatorerna spekulerade i om han kände till de analyser som gjorts i det norska landslaget. I drag 10 avvek Carlsen från Kasparov-Polgar.
Ställningstypen som uppkom är svårbedömd men båda spelarna har en tydlig plan de kan spela på. Carlsen satsade på en fribonde medan Anand gick efter kungen. I mittspelet la Anand in ett 40 minuters tänk och tvingades därefter följa sin beräknade variant med några snabba drag. Han hade koncentrerat sig på ett möjligt försvarsdrag från Carlsen och missat ett annat. Så fort han utförde sitt 27:e drag såg han vad som skulle hända.
Även om han spelat annorlunda hade han dock haft en dålig ställning.
– Jag var tvungen att försöka och tycker fortfarande att det var rätt val, sa Anand på presskonferensen.

Efter det mest spännande partiet försvann spänningen. Carlsen leder med 6-3 och behöver endast en remi för att bli världsmästare. Anand har inte slagit honom på två år och tjugo partier och kommer sannolikt inte ens att göra ett ordentligt försök.
För mer utförliga kommentarer till partiet hänvisas till Ralf Åkessons VM-reportage i TfS.
Foto: Den officiella hemsidan / Livepartier / VG:s sändning